Fontolva haladnak: a nagykövetségek megnyitásáról tárgyalt Washington és Kuba

Nem éppen a féktelen reformok színtere az USA és Kuba diplomáciai kapcsolatainak újrafelvételéről zajló tárgyalássorozat. A kétoldalú megbeszélések második fordulóján, amelyre a januári havannai találkozó után került sor, a nagykövetségek megnyitásának útvonaltervét vitatták meg.

Washington a diplomáciai képviseletek újranyitásának kérdését elválasztaná egyéb olyan konkrét problémák megoldásától, mint például Kuba levétele a terrorizmust támogató országok listájáról. Míg a Roberta Jacobson vezette észak-amerikai delegáció próbálta kerülni a kérdést, addig Josefina Vidal már a tárgyalást megelőző beszédében kijelentette, hogy a kubai fél számára a szóban forgó lista módosítása az előrelépés egyik fő feltétele. Az amerikai külügy szerint egyébként Kuba heteken belül maga mögött hagyhatja a terrorizmust támogató országok nem éppen előkelő csoportját.

Ezen apróbb zökkenőtől eltekintve azonban mind a két fél optimistán nyilatkozott a megbeszélések eredményeiről. A kubai delegáció vezetője a sajtónak elmondta, hogy már a közeli jövőben sor kerülhet a diplomáciai kapcsolatok rendezésére. Az észak-amerikai főtárgyaló, Roberta Jacobson abbéli reményét fejezte ki, hogy a Panamában áprilisban megrendezésre kerülő Amerikaközi Csúcstalálkozó előtt megnyitja majd kapuit az USA havannai nagykövetsége.

A diplomáciánál jóval eltökéltebbnek tűnnek a nagyvállalatok, így például az American Express már jó előre bejelentette, hogy március 1-ével immár Kubában is használhatóak lesznek hitelkártyái, a telekommunikációs piacon hódító IDT pedig alig egy hete állapodott meg a kubai állami telefontársasággal az USA-Kuba vonalak kiépítéséről. A nyugati kapitalizmus olyan ikonikus cége, mint az Apple szintén bejelentette, hogy néhány szoftvere hamarosan Kubában is kapató lesz.

Fotó: Nő csillagos-sávos felsőben Santiago de Cubában, 2015. február 6-án. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez