Pénzszórás a püspöki reverenda alatt

Az atlantai érsek, a klérus legfiatalabb tagja bocsánatot kért az extravagáns kiadásai miatt. Wilton Gregory érsek nagyon sajnálja, hogy elköltötte azt a pénzt, amint Margaret Mitchell- az Elfújta a szél szerzőjének unokaöccse adományozott a plébániának. A pénzből egy 2.2 millió dollárt érő házat építtetett magának.

Több atlantai újság is megkérdőjelezte az érsekség költségvetését. Egy katolikus lapnak elmondta: “nem vettem figyelembe azt, hogy az érsekség milyen hatással is van a családok életére, akik minden nap azzal küzdenek, hogy saját élhetőségüket fenntartsák. Amellett, hogy fizetik a számláikat, egyéb kiadásaikat, évről-évre becsületesen fizettek engem, hogy foglalkozzak az anyagi elszámolással…sajnálatos módon elvesztettem becsületemet és lelkészi hitelességemet Észak- és Közép Giorgia hívői előtt.”

A plébánia 2011-ben, miután Margaret Mitchell unokaöccse Josepf Mitchell meghalt,  a házát, és összesen 15 millió dollárt örökölt. A kassza pénzét kifejezetten az érsekség fejlesztésére és jótékonysági célokra szánta. Az év elején azonban az érsekség úgy döntött, hogy lerombolják Mitchell házát, és helyén egy 6195 négyzetméteres szerkezetet építettek. Az ingatlan épitési és felújitási költsége összesen 2,2 millió dollár volt. Gregory érsek kezdetben ebben a házban élt, de a múlt hónapban átadta helyét  Frank McNamee rektornak és további hat papnak. Önfeláldozóan átköltözött egy új házba, amit csak neki építettek az elhunyt Mitchell további 2,2 millió dollárjából.

Gregory bocsánatkérése egy héttel azután került nyilvánosságra, hogy a ‘fényűző püspök” becenévre keresztelt német püspököt eltávolították posztjáról, és Francis pápa maga indított vizsgálatot  Franz-Peter Tebartz van Elst- püspök pazar kiadásairól,  amikor kiderült, hogy 31 milliót költött saját rezidenciájára. És ennek még nincs vége.

Februárban  John J. Myers newarki érsek került a figyelem középpontjába, amikor napvilágot látott szerény kis hajléka.  A tulajdonába tartozó házban az érsek kényelmét a fedett úszómedence, pezsgőfürdő, könyvtár, kandallók, ill. lift biztosították, amelynek becsült értéke – a bútorokat nem beleszámítva- 500 ezer dollár.

A Vatikántól kapott emailben, amit az érintett püspökök olvashattak az állt, hogy az egyház nagyon csalódott, amiért nem tudták teljesíteni Francis pápa által megálmodott egyszerű élet példaképét. Az egyház vezetőinek kellene példát mutatni a gyerekek előtt, és a társadalom előtt. A papságnak kell szolgálnia, hogy a fiatalok meghallják Jézus üzenetét. Mindezt extravagáns életükkel nem tudják teljesíteni. Gregory végül azt tervezi, hogy eladja a kastélyát, és máshol bérel majd lakást. Az érsekség természetesen beleegyezett. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez