Kanyarófertőzések a Kalifornia-i Disneylandben

Visszatérőben már kihaltnak hitt betegségek az Egyesült Államokban, köszönhetően a védőoltásokat ellenző szülőknek.

Több mint egy évtizeddel azután, hogy az amerikai közegészségügyi hatóság (CDC) kijelentete, hogy az Egyesült Államokban el lett törölve a kanyaró, legalább kilenc ember betegedett meg a vírustól a kaliforniai Disneylandben és a Disney Kalifornia-i Adventure vidámparkban. A fertőzések december 15. és 20. között történtek. A fertőzöttek közül a legfiatalabb 8, a legidősebb 21 éves, ketten Utah államból és heten Kaliforniából származnak.

Egészségügyi szakértők elmondása szerint a megbetegedések egy fertőzött embertől indultak el, és a fertőzések megelőzhetőek lettek volna védőoltásokkal. A hét kaliforniai beteg közül hat nem kapott védőoltást, köztük kettő, aki még túl fiatal volt az oltáshoz. Az esetekkel kapcsolatban a kaliforniai közegészségügyi hatóság vezetője közölte: “A kanyaró megelőzésének legjobb módja a védőoltást”.

A kanyaró és több más, mostanra már felszámoltnak gondolt, védőoltásokkal megelőzhető betegség jelent meg az utóbbi években az Egyesült Államokban, leginkább azoknak a szülőknek köszönhetően, akik különböző okokban nem engedik, hogy beoltsák gyermekeiket. A CDC adatai szerint 2001-ben mindössze száz kanyarós megbetegedés történt az Egyesült Államokban, 2014-ben pedig már 600 esetet jegyeztek fel az egész országban.

Orvosok már évek óta arra figyelmeztetik az embereket, hogy visszatérhetnek már eltűntnek hitt betegségek, miután egyre több szülő dönt úgy, hogy nem ad védőoltást gyermekeiknek.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez