150 felett jár a kanyaró megbetegedések száma

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) már 154 kanyaró esetet regisztrált az ország 17 államában.

A kanyaró a tavalyi év végén kezdett újra terjedni az Egyesült Államokban. Ennek elsődleges oka az, hogy egyes szülők nem hajlandóak beadatni gyermekeiknek a majdnem 100%-os immunitást nyújtó védőoltásokat. Közülük sokan egy évekkel ezelőtt megcáfolt tanulmányra hivatkoznak döntésükkor.

Az eddigi esetek többsége visszavezethető a kaliforniai Disneylandhez köthető megbetegedésekre. A nyugati államnak ezen a részén különösen magas az oltás nélküliek aránya. Kaliforniában a szülőnek elég egy hivatalos papírt aláírnia, hogy mentesítse gyermekét az oltási kötelezettség alól, ezzel másokat is veszélyeztetve.

A rendkívül fertőző betegség kiindulópontjaként azonosították még Illinois-t és Nevadát. Az oltást elutasítók valószínűleg külföldiektől kaphatják el a kanyarót, akik olyan országból érkeznek, ahol még nem sikerült olyan mértékben visszaszorítani a betegséget, mint ezt megelőzően az Egyesült Államokban.

A majdnem 100%-os védettséghez két oltás szükséges. Az elsőt a gyermek 12-15 hónapos korában, a másikat pedig 4-6 éves korban érdemes beadatni. A járványügyi hivatal nyomatékosan kér mindenkit, hogy éljenek a lehetőséggel, ami sok más országgal ellentétben, az Egyesült Államokban könnyen elérhetőnek számít.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez