Kaliforniában már a fegyverekre is lehet távolságtartási végzést kérvényezni

Egy új törvény értelmében kérhetik a családtagok, hogy bíróság tiltsa el egy közeli hozzátartozójukat ideiglenesen a fegyverviseléstől, ha úgy érzik, veszélyt jelenthet másokra.

A jogszabályt kedden írta alá Jerry Brow kaliforniai kormányzó, és ez az első ilyen törvény az Egyesült Államokban. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a családtagok, vagy a rendvédelmi erők kérvényezzék egy bírótól, hogy valakitől 21 napra elvegyék a fegyverét, egészen pontosan “távolságtartási végzést” adjon ki lőfegyverére. Akkor kérhetik, jha úgy érzik, fegyverrel veszélyt jelenthet másokra.
A jogszabály annak a törvénynek a kiterjesztése, amelyik megtiltja, hogy a családon belülil erőszak miatt távolságtartási végzéssel sújtott emberek lőfegyvert tartsanak. A 21 napot további meghallgatások után akár egy évre is meg lehet hosszabbítani. A törvényt széles körben támogatták a rendfenntartó erők.
A törvényt azután alkották meg, hogy májusban a rendőrségnek nem volt jpgi lehetősége arra, hogy elvegyék a fegyvereket egy férfitől, akinek családtagjai amiatt aggódtak, hogy a rossz elmeállpotban lévő rokonuk erőszakos cselekményeket fog elkövetni. A férfi később hat embert ölt meg egy lövöldöző ámokfutásban.
“Ha csak egy ember életét megmenti a törvény, már megérte” – mondta el még a törvénytervezetről szóló vita alatt Kalifornia demokrata szenátora, Hannah-Beth Jackson. Több republikánus azonban kritizálta a jogszabályt, azzal érveleve, hogy már amúgy is elég fegyverkorlátozó szabályozás van, valamint azzal, hogy a törvény sérti a szabad fegyverviselésről szóló második alkotmánykiegészítést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez