Mérföldkőhöz érkezik az amerikai melegházasság kérdése

A várakozások szerint a legfelsőbb bíróság végre el fogja dönteni, hogy az alkotmányos jog-e az egyneműek házassága, egyszer és mindenkorra eldöntve az utóbbi idők legmegosztóbb társadalmi kérdését.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróság tagjai hétfőn térnek vissza a nyári szünetről, és aznapi zárt ülésükön fogják eldönteni, foglalkoznak-e az egyneműek házasságát tiltó állami törvényekkel, amelyekkel kapcsolatban öt fellebbezés is érkezett hozzájuk. A várakozások szerint a kilenc legfelsőbb bíró az eddig halogatások után végre ráveszi magát arra, hogy foglalkozzon a kérdéssel, és eldöntse, alkotmányos joga-e a melegeknek, hogy házasságot köthessenek egymással.

A bírósághoz öt államból érkezetek beadványok, Utahból, Oklahomából, Virginiából, Wisconsinból és Indianából. Ha eggyel is foglalkozni kezdenek, az üggyel kapcsolatos meghallgatásokat 2015 elején tartják majd, és várhatóan 2015 júniusában hozzák majd nyilvánosságra történelemi jelentőségű döntésüket arról, hogy alkotmányellenes-e a melegházasság tiltása.

Az eddigi állami és szövetségi fellebbviteli bírósági döntésekből kiindulva valószínűsíthető, hogy a legfelsőbb bíróság is úgy fog dönteni, hogy az alkotmánnyal ellenes, ha egy államban megtiltják az egynemű pároknak, hogy házasságra lépjenek egymással. A CNN cikke szerint tavaly 39 alkalommal hoztak a melegek számára kedvező döntéseket a bíróságok és csak két alkalommal hagyták helyben a tiltásról szóló törvényeket. A bíróságoknál nyolcvan per indult a tiltások ellen

Jelenleg 19 államban és a fővárosban engedélyezett a melegek házassága: Kalifornia, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, Új- Mexikó, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, és Washington.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez