Ötmilliárdos korrupciós ügy az amerikai külügynél

Az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársának korrupciója miatt fecsérelt el sokmillió dollárt egy afgán börtönfelújítási munkára.

Afganisztánban már sokmilliárd dollárt pazarolt el az amerikai kormányzat a 2002-ben indult országépítő programokra, de a pénzpocsékolást eddig mindig az afgán fél szervezetlenségével, vagy afgán tisztség viselők korrupciójával magyarázták. Azonban egy nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat bemutatta, hogy az amerikai oldalon is jelen volt a korrupció – írta a Foreign Policy.
A John Sopko, az afgán újjáépítést vizsgáló főfelügyelő (SIGAR) jelentése szerint az amerikai külügyminisztérium két amerikai munkatársának köszönhetően pazarolt el majdnem ötmilliárd forintnak megfelelő összeget az amerikai adófizetők pénzéből a Kabultól keletre található Pol-i-Charkh börtönének felújítására. Az amerikai külügyminisztérium még 2009-ben adott egy több mint húszmillió dolláros szerződést egy afgán cégnek a börtön felújítására, és a cég végül úgy kapta meg majdnem a teljes összeget, hogy szinte alig végezték el a munkát.
A SIGAR jelentése szerint csak a felújítási munkák felét végezte el Al-Watan építőipari cég, és az elvégzett munkálatoknál is nem megfelelő minőségben, a határidőt túllépve dolgoztak. A főfelügyelő szerint ezt azért tehették meg, mert a börtön felújítását ellenőrző külügyminisztériumi dolgozó, Kenneth Brophy nem végezte el rendesen a feladatát. Brophyt 2010-ben felfüggesztették, mert 30 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el a börtönfelújításban részt vevő cégtől, és később el is ítélte emiatt egy amerikai bíróság.
Helyére új ember került, de a kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a meg nem nevezett illető sem volt jobb. Ő volt az, aki elérte, hogy az Al Watan annak ellenére megkapjon 18,5 millió dollárt az elvégzett munkáért cserébe, hogy a szerződésben foglalt vállalások felét nem teljesítette. Ellene szintén vizsgálat folyik, korrupció gyanújával.
A céggel az amerikai kormány 2012-ben mondta fel az együttműködést. Azon buktak meg, hogy nem megfelelően végezték el a tetőjavításokat – és még pár nagy költséggel beszerzett tartalékgenerátort is rosszul kötöttek be.

 (Photo released by the U.S. Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez