Virtuális múzeum Moszul kincseiből

Három dimenzióban megjelent Moszul oroszlánja a virtuális múzeumban, melyet két kutató kezdeményezett, miután hírt kaptak arról, hogy az Iszlám Állam szisztematikusan rombolja a múlt emlékeit.

Az egyik kutató, Mathhew Vincent elsősorban Jordánia műemlékeivel foglalkozik, míg a társa, Chance Coughenor a mezopotámiai műkincsek szakértője. Ők jöttek rá arra, hogy virtuális múzeumba menthető az, ami végképp elveszni látszik a “Kalifátus” által irányított területeken: a történelmi múlt. A két kutató megnyerte az elképzeléseihez az Európai Unió által támogatott Initial Training Network for Digital Cultural Heritage alapítvány támogatását. Ők adják az informatikai hátteret, melyet aztán New York-i kollégák egészítenek ki. Megkérdezték az UNESCO-t, hogy nincs-e kifogása az elképzelés ellen? Természetesen nem volt, hiszen Irina Bokova, az ENSZ kulturális szervezetének főnöke a Biztonsági Tanács beavatkozását sürgette nemrégiben a műkincsek megmentése érdekében.

Még Moszulból is sok képet kapnak a lelkes kezdeményezők, akik külön hálásak azért, hogy az önjelölt kalifa által irányított városból érkeznek fontos dokumentumok. Moszult a megszállás óta vaskézzel irányítják az iszlamisták, akik szigorúan büntetik azt, ha valaki kapcsolatba kerül a “bűnös nyugati világgal, mely háborút folytat a Kalifa ellen”.

A British Museum is sokat segít, hiszen munkatársai is épp azon dolgoznak, hogy a múzeum kincsei három dimenzióban felkerüljenek a világhálóra. Irak korábban brit gyarmat volt, így a mezopotámiai műkincsek jól ismertek az angol kutatók számára. Moszul múzeumát különben már a 2003-as háború idején bezárták, és azóta sem nyitották ki. 2003-ban az USA, Nagy Britannia és szövetségeseik mondvacsinált ürüggyel megtámadták Irakot és megbuktatták Szaddám Huszein véreskezű rendszerét. Azóta a káosz az úr Irakban, és ezt a dzsihádharcosok kihasználják. Tavaly júniusban alakult meg az Iszlám Állam, mely az idei év elején tett közzé képsorokat a műkincsek lerombolásáról Moszulban és a “Kalifátus” más részein. Ez ellen tiltakozik a virtuális múzeum, mely bemutatja Moszul műkincseit a világnak, akár három dimenzióban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez