Tuniszban 19 áldozata van a múzeumi vérengzésnek

A tuniszi Bardo múzeumban 19-re nőtt a mai terrortámadás áldozatainak száma: közülük 17-en külföldi turisták – közölte a BBC.

A tunéziai belügyminiszter ismertette a legújabb adatokat. Habib Esszid hozzátette, hogy a külföldi áldozatok olaszok, spanyolok és németek.

A néhány órával ezelőtt ejtett túszok kiszabadítására indított akcióban két támadó és egy rendőrtiszt is meghalt. A múzeum a tunéziai parlament szomszédságában van, ahol éppen a terrorellenes törvényről tárgyaltak a képviselők.

A múzeumban brit, olasz, francia és spanyol  túszokat szedtek a terroristák: azokat, akik közülük életben maradtak, már kiszabadították – közölte egy helyi kormánytisztviselőre hivatkozva a Reuters hírügynökség. A helyi televíziók bemutatták, amint a biztonsági erők kíséretében elhagyják az épületet.

Korábban a belügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy két vagy több kalasnyikovos támadó volt. A múzeum egyik alkalmazottja azt mondta, hogy két fegyveres nyitott tüzet a buszokról leszálló turistákra, akik éppen arra készültek, hogy megnézzék a Bardo csodálatos gyűjteményét, köztük a világhírű mozaikokat.

A múzeum Tunisz egyik legfőbb látványossága, sokan keresik fel. Tunéziában a turizmus a gazdaság húzóágazata. 2002-ben már volt egy hasonló támadás, akkor is 19 embert öltek meg,  köztük 11 német turistát egy bombával az egyik dzserbai zsinagógánál. Akkor az al-Kaida jelentkezett elkövetőként.

A biztonság kérdése az utóbbi hónapokban nagyon foglalkoztatja a tunéziai politikusokat és a közvéleményt: egyrészt a szomszédos Líbiában zajló események miatt, másrészt pedig azért, mert az észak-afrikai országból is sokan mentek Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Sokan tartottak és tartanak attól, hogy ezek a dzsihádharcosok hazatérve merényleteket követhetnek el.

Tunéziában kezdődött meg az arab tavasz még 2010-ben, amikor a diktátort elkergették. Ben Ali Szaúd-Arábiába távozott. Ott él ma is háborítatlanul. Azóta többször demokratikus választásokat tartottak a 12 milliós arab országban, ahol a diktatúra bukása után megerősödtek a szélsőséges iszlamista irányzatok, és több parlamenti képviselő is áldozatául esett a fanatikus gyilkosságoknak.

A terrorelhárító szolgálat jelentős mértékben meggyengült a diktatúra bukása után. Ben Ali elnök korábban a titkosszolgálat főnöke volt, és igen nagy figyelmet fordított a terrorizmus ellenes harcra. Azóta a szolgálat jelentős mértékben meggyengült, mert frakciókra szakadt, és ezért kevésbé képes a hatékony fellépésre Tunéziában, ahol éppen ma tárgyalta a terrorellenes törvényt a parlament.

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez