Kémkedés és korrupció a minisztériumokban

A kormányzat titkai pillanatok alatt illetéktelen kezekbe jutnak, vagy épp nagyon is illetékes kezekbe. Nagy cégek nagy pénzeket fizetnek azért, hogy a minisztériumok jól döntsenek a számukra fontos ügyekben. Ezt állapította meg az indiai FBI, a CBI.

Tucatnyi magas rangú minisztériumi figura már előzetesben van. A bomba az Energiaminisztériumban robbant. A digitális forradalom nem ért mindenkit felkészülten, ezért egy főnök a fénymásolón vette észre, hogy szorgos munkatársai szigorúan titkos dokumentumokat próbáltak eljuttatni olyan cégekhez, melyeknek az ügyében a minisztérium döntött. Sok nagy indiai vállalkozás mellett ott van a PriceWaterhouse multicég is. Az olaj-és gáztarifák pontos ismerete, netán azok befolyásolása milliárdokat jelenthetnek egy cégnek. Így aztán szép kenőpénzeket fizetnek a korrupt tisztviselőknek.

Indiában a korrupció meglehetősen általános jelenség a kormányzati hivatalokban is. A hadügyminisztériumban rendszeresek a botrányok, mert a külföldi cégek megkenik az indiai döntéshozókat, legyenek azok katonák, vagy honatyák, esetleg miniszterek. Az Aa párt egyenesen arra alapozta a népszerűségét, hogy a kormányzati korrupciót hevesen bírálta. A fővárosban nemrég fölényesen nyertek, úgyhogy közülük kerül ki a főminiszter. Finom figyelmeztetés ez Narendra Modi kormányának: a Kongresszus párt évtizedes korrupciós botrányai után a közvélemény igen érzékeny az egy éve hatalomra került új kormány hasonló ügyeire. A főhivatalnokokat most vallatják a rendőrök, a közvélemény pedig kíváncsian várja: vajon az ország vezetői közül ki keveredett bele a kínos kémkedési és korrupciós ügyekbe Indiában?

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez