Csak azért is. Sosem hitted volna, hogy Jemen ilyen gyönyörű

Jemenben még mindig vért gyűjtenek azoknak, akik túlélték a 140-nél is több halottat maguk után hagyó tegnapi merényleteket. De Jemennek lenyűgöző a történelme, rengeteg benne a lehetőség, és a képek sokat tehetnek azért, hogy a világ ne csak terroristák földjének lássa az országot – vallja egy fiatal fotós. Aki egy csodás time lapse videót készített Jemenről.

Ziryab Al-Ghabri ismeri mindazokat a sztereotípiákat, amelyek az emberek eszébe jutnak, ha Jemenről van szó. De nem adja fel: megpróbál valami mást mutatni. Nem csak a dinamikus ország jellemző pillanatait kapja le, de egy viharos szerelmi történetet is elmesél. Hogy azon át fedezzük fel Jement. A 2010-ben forgatott dokumentumfilm, az Ajándékkészítő nyerte annak idején a British Council rövidfilm-versenyét, és bemutatták az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon is. jemen2

A sztori egy bombagyártó története. Milyen hátborzongató egybeesés ez a pénteki valósággal! A férfi szerelembe esik egy nővel, akit pinceműhelye ablakából pillant meg. Örökre a feje tetejére áll ettől az élete. A film magával ragadó, provokáló, gondolatébresztő, és tetten érhető benne egy csipetnyi gyengédség is. Valami olyasmiről szól, hogy milyen könnyen manipulálják a fiatalokat a saját céljaik érdekében egyes csoportok.

szokotra

De leginkább arra fókuszál, hogy bemutassa: a szerelem/szeretet megoldás lehet mindenre – mondja Al-Ghabri. Aki szerint egészen pici dolgok képesek megváltoztatni a perspektívánkat, vagy jóvá varázsolni a rosszat. Ez a videó itt, lent, Jemen. Time lapse, és egészen fantasztikus. Olyan, amilyennek még az ott lakók sem látják, pláne mostanában. Pedig – ez is – igaz.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez