Tejeskávé-tilalom a dél-koreai iskolákban

A kormány tervei szerint betiltanák az elemi, közép- és főiskolákban a tejeskávé árusítását, miután az nagy mennyiségű koffeint tartalmaz. Az élelmiszerek és orvosságok ellenőrzését végző minisztériumnál azt mondták: javasolni fogják azon törvények felülvizsgálatát, amelyek hatálya alá a koffeintartalmú termékek esnek.

A jelenlegi előírások értelmében lehet koffeintartalmú termékeket árusítani az iskolákban, de az energiaital, vagy a sima kávé már tiltott a büfékben. Azonban a tejeskávé eddig nem volt a tiltott termékek listáján, mert „tejterméknek” minősítették.

Dél-Koreában szigorú szabályok vonatkoznak a koffeintartalmú italokra. Az esti órákban például, amikor a gyerekek rendszerint a tévé előtt ülnek, tilos az ilyen reklámok vetítése. Ennek megszegése esetén akár 10 millió won (2,5 millió forint) bírsággal is sújthatják a csatornát. A termékek csomagolásán kötelezően fel kell tüntetni a koffein pontos mennyiségét.

Dél-Koreában a Szöul Milk, a Namyang tejtermékgyártó és a Dongwon élelmiszeripari cég a három legnagyobb gyártója a koffeintartalmú termékeknek.  A kormány alapvetően a koffeinfogyasztást szeretné szűkíteni a gyermekek körében, miután az utóbbi években ez jelentősen megugrott, főleg az energiaitalok miatt.

Tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki figyelmeztetést a koffein-túladagolás veszélyeiről a fiatalok körében. A koffein nem engedi, hogy aludjunk. Javítja ugyan az állóképességet, de egészségügyi szakértők szerint a túladagolása alvászavarokhoz és szorongáshoz vezethet, vagy függőség és komoly szívproblémák is kialakulhatnak, ami halállat is végződhet.

A minisztérium iránymutatásai szerint egy felnőtt ember naponta legfeljebb 400 milligramm, a terhes nők maximum 300 milligramm, a gyermekek pedig legfeljebb 2,5 milligramm/kilogramm koffeint fogyaszthatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez