Milliárdos csalásban sáros Moldova ex-miniszterelnöke?

Moldova egyik leggazdagabb üzletembere, Ilan Sor a már hónapok óta tartó korrupciós botrány gyanúsítottja. Rajta kívül az idén februárban leváltott miniszterelnök, Iurie Leanca is gyanúba keveredett a körülbelül 1 milliárd dollárról szóló ügyben.

Az Ilan Sor ellenőrzése alatt álló három bankot (Banca de Economii, Unibank, Banca Sociala) még az ősszel vonta felügyelet alá  a Nemzeti Bank olyan kétes ügyletek gyanúja miatt, amelyek pénzintézeteket sodortak a csőd szélére és a lejt is meggyengítették. A Nemzeti Korrupcióellens Központ annyit már megállapított, hogy a Banca de Economii ismeretleneknek (korábban elítélteknek és hajléktalanoknak is) folyósított hiteleket, illetve, hogy a Banca de Economii és a Banca Sociala közötti pénzmozgásokban  több mint 11 milliárd lejnek (körülbelül egy milliárd dollár) veszett nyoma. Az akkor még miniszterelnök Iurie Leanca titkos rendeletben engedélyezte a Nemzeti Banknak, hogy 10 milliárd lej hitelt adjon a fenti három banknak.

A hétvégén három érintett vagyonát már lefoglalták. Közülük Ilan Sor az első számú gyanúsított, a másik kettőt pedig bűnrészességgel vádolják. Mivel már Iurie Leanca-ig vezettek a szálak, az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság őt is beidézte. Ő azonban inkább nemzetközi szakértőkre bízná a külföldre is kikerült pénzek miatti nyomozást, valamint a dokumentumok titkosításának feloldását is javasolta az Infotag hírügynökség értesülései szerint.

Bár Ilan Sor folyamatosan tagadja a korrupciós vádakat, a lavina már elindult és nem tudni, hol áll meg. Iurie Leanca érintettsége nem csak a belföldi pártharcok, -a liberális-demokrata párti politikust az ügy miatt az oroszbarát szocialisták nagyon támadják-, hanem az európai integráció miatt is kínos lehet. A Moldova csatlakozásán dolgozó Leanca-ról korábban az a kép alakult ki, hogy következetesen kiáll a nyugati értékek mellett, és hogy feddhetetlen, mert egyetlen korrupciós ügybe sem keveredett bele.

Kép: Iurie Leanca (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez