Elhagyhatja a Krímet az ukrán katonák egy része

Az ukrán vezetők nemsokára döntést hoz az ukrán fegyveres erők néhány egységének kivonásáról a Krím félszigetről – mondta a védelmi miniszter vasárnap újságíróknak a kormány ülése előtt.

A miniszter nem pontosította, hány ukrán katonát készülnek kivonni. Annyit mondott, hogy a katonák családjait is evakuálják.

Ihor Tenyuh megerősítette, hogy a félszigeten az orosz katonák valóban elfoglaltak több ukrán hadihajót.

A parancsnokok utasítást kaptak a fegyverhasználatra. A katonáiknak azonban nem adtak tűzparancsot azért, hogy elkerüljék a vérontást – mondta.

Krími oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége szombaton foglalták el a Szlavutics ukrán hadihajót a szevasztopoli kikötőben. Előtte csütörtökön három korvettet kerítettek az orosz erők hatalmukba Szevasztopolnál: a Ternopilt, a Luckot és a Hmelnickijt.

A miniszter cáfolta, hogy a Krímben tartózkodó ukrán hadihajókon nincs fegyverzet, és kérte az újságírókat: ne közöljenek ilyen valótlan információkat.

Közben Dmitro Timcsuk, az “Információs Ellenállás” nevű ukrán csoport egyik szervezője a Facebookon a csoport operatív értesüléseire hivatkozva közölte: az orosz csapatok azt az utasítást kapták, hogy március 25-ig “tisztítsák meg a félszigetet az ellenszegülő ukrán egységektől”.

Ukrán médiaértesülések szerint az oroszok újabb ukrán tisztet ejtettek foglyul, méghozzá V. M. Demjanenko fregattkapitányt, az A4398-as szevasztopoli egység parancsnokát. Szombaton Julij Mamcsurt, a Szevasztopolnál lévő belbeki ukrán légitámaszpont parancsnokát tartóztatták le, és egy napja eltűnt Ihor Voroncsenko, az ukrán haditengerészet helyettes parancsnoka is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez