Klónozni próbálnak egy 28.000 éve halott mamutot

Vérfoltok is voltak egy tavaly májusban talált mamutleletben, melyek segítségével klónozhatnák az állatot. Az ötlet ugyan szenzációs, mégis több kérdést is felvet. Például, hogy lehet egy majd 30.000 éves állat vére ma is folyékony állapotú?

A tudósok nem értik, hogyan lehetséges a Maloljakovszkij-szigeten talált állat vére folyékony halmazállapotú az állandó fagy és az eltelt idő ellenére. Holland tudósok ugyanis kimutatták, nagyjából 28 ezer éves a maradvány, a nőstény állat 57-67 évesen pusztulhatott el és élete folyamán kilenc mamutot hozott a világra. Utóbbi információkat az agyar méretéből és minőségéből következtették.

A lelet boncolása során, azonban a láb egyik vénájában folyékony vérre bukkantak. A hírt Szemjon Grigorjev, a jakutszki Észak-keleti Szövetségi Egyetem Lazarev Mamut Múzeumának igazgatója közölte a The Siberian Times hírportállal. “Több fajta vért is találtunk, melyek közt volt folyékony halmazállapotú is, igaz rossz minőségű. Ennek ellenére egyedi és érdekes lelet.” – nyilatkozta Grigorjev, aki óva inti a klónozásban bízókat. “A folyékony vér, még nem jelenti azt, hogy klónozni is lehet. Most azt kell megvizsgálnunk, van-e benne valamilyen fagyás elleni összetevő?”

Elmondta azt is, hogy a mamutok maradványai sokkal jobb minőségűek a pár hónapja elhunyt emberekénél is. Ennek okait viszont még kutatják. Csupán a fagy konzerváló hatásával nem akarják magyarázni mindezt, hiszen ilyen hosszú, akár 28 ezer év még a fagyos földben is sok. A “titkos összetevőt” egy nemzetközi kutatócsoport fogja megvizsgálni.

“Most az élő sejteket gyűjtjük össze […] és ha ez megvan, továbbadjuk azokat a koreai tudósoknak a klónozásra. Elkötelezettek vagyunk, hogy amit csak lehet, megtegyünk.”

mamut3

Natalia Oreskova, a Szibériai Szövetségi Egyetem kutatója is bizakodó. “Több DNS mintát találtunk. Ezekről később kiderült, nem annyira jó a minőségük […] de közösen, más egyetemek felszereléseivel sikert érhetünk el.” Oreskova az év végére szeretné a mamut teljes géntérképét elkészíteni.

Amennyiben sikerrel járnak, úgy vélhetően klónozható lesz a mamut. Ebben az esetben egy elefánt lesz a béranya és egy kihalt állat újra életre kelhet a Földön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez