Nagy földrengés jön Izraelben?

A múlt heti kisebb földmozgások után nagyobb földrengésre készül Izrael. Az ottani katasztrófa-védelem, a Home Front parancsnoka szerint ez elkerülhetetlen, és rosszabb lehet egy háborúnál. A térséget átlagban 80 évenként sújtja ilyen természeti katasztrófa: a legutóbbi 1927-ben volt.

Izraelben felfrissítették azt a kézikönyvet, amelyet azért adták ki, hogy az emberek tudják: mit kell tenniük és mit nem nagyobb földrengés esetén. Egy ilyen esemény előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy kellő felkészüléssel minimalizálható a veszteség – áll az instrukció-gyűjteményben. Amely egyébként sok mindenre kitér, a földrengés-biztos építkezéstől kezdve a családi katasztrófa-gyakorlatokon keresztül a felhalmozandó túlélő készletekig. Konkrét tanácsokat is ad: például ha valakit a strandon ér a riasztás, jobb, ha legalább egy kilométerre eltávolodik a tengertől, hogy elkerülje a szökőár-veszélyt. A katasztrófa védelem éppen a múlt héten gyakorlatozott, és bízik abban, hogy készen áll a kihívásra. Netanjahu kormányfő rendkívüli értekezletet hívott össze, hogy a miniszterek áttekintsék és aktualizálják az együttműködést nagy földrengés esetén. Az északi országrészben, ahol a múlt héten kisebb mozgások voltak, gyakorlatokat szerveznek a lakóknak. 

A Galileai tengernél kétszer is megmozdult a föld, és Tiberias-ban kisebb károk keletkeztek. A város főépítésze azt mondja: sok ház még az 1980-as földrengés-biztonsági szigorítások előtt épült, és ezek aligha élnének túl egy 5-ösnél erősebb földmozgást. A 2-es tévécsatorna riportja szerint Izrael-szerte 100 ezer ilyen épület van. Míg a múlt vasárnapi rengések alig haladták meg a 3-as fokozatot a Richter-skálán, egy nappal korábban 6,4-es erősségűt mértek a Földközi tengerben, Kréta közelében. Ezt Izraelben és Egyiptomban is érezni lehetett. A szeizmológusok azt mondják ugyan, hogy ilyen földmozgások mindig vannak, és nem feltétlenül jelentik valami nagy katasztrófa közeledtét, sokan nyugtalanok.

1927 earthquake jericho

Egy tavaly októberi átfogó katasztrófa-védelmi gyakorlat ugyanis azt mutatta, hogy vannak bizony hiányosságok Izraelben a hadsereg, a rendőrség és a mentők együttműködésében, az ország nem képes maradéktalanul kezelni a természeti vagy ember okozta vészhelyzeteket. Az 1927-es, 6,2-es rengés 500 embert ölt meg, és 700-at juttatott kórházba. Ezt megelőzően 1837-ben volt hasonló katasztrófa a térségben, akkor 5 ezren haltak meg. A számok alapján, írja a Times of Israel, joggal tart az ország egy közeli nagy földrengéstől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Bebtó Zoltán

    mivel törés vonalon fekszik

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez