Simon Peresz álruhában

Dús, barna bajusz, paróka, puhakalap. Így álcázta magát a hetvenes években a mostani izraeli államfő. Azt is eláruljuk, hogy miért.

Simon Peresz olyan képet tett ki Purim előestéjén a facebook-oldalára, amely még a munkatársait is meglephette. Teljes álcában, barna bajusszal, parókában, puhakalapban, félmosollyal az arcán néz a kamerába. Valamikor a hetvenes években, amikor éppen védelmi miniszter volt. A kép mellett ott van két másik is: mindegyiken álruhában, az egyiken szemüvegben és szinte kopaszon, a másikon dús hajjal és szakállal láthatjuk.

A most 90 éves izraeli elnök azt mondja: az álcákra azért volt szüksége, hogy feltűnés nélkül utazgathasson Jordániába, titkos tárgyalásokra Husszein királlyal. A megbeszéléseken a békeszerződés nyélbeütése volt a téma. Ami aztán végül két évtizeddel később, 1994-ben történt meg.

A zsidó ünnep, a Purim előestéjén hozta nyilvánosságra a képeket az államfő. Az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek: ez körülbelül 2 és félezer éve történt. A Purimhoz hozzátartozik a jelmezbe öltözés is: a szerencse forgandóságát jelképezi. Nem véletlenül írta Simon Peresz a képei alá: A Purim remek idő a beöltözésre. De nem ez az egyetlen alkalom rá.

Az AFP szerint a facebookozók imádták a posztot: órákon belül 6 ezer lájkot nyomtak rá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez