Az ENSZ felszámolta Szíria vegyifegyver-előállító kapacitását

Minden olyan üzemet felszámoltak Szíriában, ahol vegyi fegyver előállítására, a mérgező vegyületek kikeverésére és fegyverbe töltésére volt lehetőség – közölte csütörtökön a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW). Az elszállított vegyi tölteteket valószínűleg Albániában fogják megsemmisíteni.

A szervezet és az ENSZ közös missziója megerősíti, hogy a damaszkuszi kormány minden bejelentett vegyifegyver-előállító kapacitását felszámolta – közölték. Ezzel Szíria megfelelt az OPCW Végrehajtó Tanácsa által erre megszabott november 1-jei határidőnek.

Leszerelési- és fegyverszakértők azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy az elkobzott szíriai vegyi fegyvereket Albániában semmisítik meg. Paul Walker, a genfi székhelyű Nemzetközi Zöld Kereszt (GCI) elnevezésű környezetvédelmi szervezet igazgatója felhívja a figyelmet arra, hogy Washington a szövetséges nyugati országok “többségét, ha nem mindegyikét” felkérte arra, hogy vállalja a vegyi fegyverek egy részének megsemmisítését. Legelőször Norvégia volt a kiszemelt célpont, de az oslói kormány a múlt héten nemet mondott.  

Walker amerikai kormányilletékesekkel folytatott tárgyalásaiból azt szűrte le, hogy leginkább Albánia, Belgium és Franciaország jöhet szóba a befogadó országok közül. Belgiumnak több évtizedre visszanyúló tapasztalata van a mérgező anyagok összegyűjtésében és megsemmisítésében, viszont Albánia mutatta a legnagyobb “lelkesedést” a szíriai vegyi fegyverek feldolgozására. Tirana még 2007-ben megszabadult több mint 16 tonna mustárgáztól és más mérgező anyagtól, amelyet a hidegjháború alatt halmozott fel. A NATO-tag Albániának valószínűleg anyagilag jól jöhet a vállalkozás, ráadásul az EU-ba igyekvő nyugat-balkáni ország nemzetközi elismerést is szerezhetne ezzel.

Az ENSZ és Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Szíriában tartózkodó szakértői várhatóan a jövő év közepéig azonosítják és szállítják el az országból az összes tiltott tömegpusztító fegyvert, de maga a megsemmisítés ennél sokkal több időt vesz igénybe.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez