Ébredhet -e még békére Szíria?-Újabb kudarc Genfben

A szíriai kormány nem tesz “semmilyen engedményt” az ellenzékkel folytatott genfi tárgyalásokon.Erre figyelmeztetett pénteken, a szíriai polgárháború lezárását célzó egyeztetések első fordulójának utolsó napján Omrán ez-Zohbi, Szíria tájékoztatási minisztere.

“A rezsim ellenlábasai sem a mostani, sem pedig a következő fordulóban nem fognak tudni semmiféle engedményt kicsikarni a szíriai delegációtól. Politikai úton sem fogják tudni megvalósítani azt, amit erő útján sem tudtak elérni” – mondta a tárca vezetője az ENSZ genfi székháza előtt összegyűlt, a kormányt támogató tüntetőknek.

A miniszter tagja a szíriai kormányküldöttségnek, amely a tervek szerint a pénteki nap folyamán, egy hét után hagyja el Genfet. A tárgyalásokon Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja közvetített a szemben álló felek között.

A diplomata többször is elmondta, hogy egyelőre nem sikerült áttörést elérni az egyeztetéseken, sem egy átmeneti kormány létrehozásáról, sem pedig a humanitárius válság megoldásáról nem sikerült megállapodni.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését, amely szerint 1870 ember, köztük 498 civil halt meg a polgárháború sújtotta országban a nemzetközi békekonferencia január 22-i kezdete óta.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója arról számolt be, hogy az áldozatok közül negyvenen az élelmiszer-, illetve gyógyszerhiány miatt vesztették életüket. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 130 ezret.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez