Felrobbantották az egyik legnagyobb iszlámista lázadócsoport vezetőit Szíriában

Az egyik legnagyobb szíriai lázadócsoport megerősítette, hogy vezetője és több parancsnoka halt meg tegnap egy robbanásban. Amely akkor történt, amikor az ország észak-nyugati részén éppen tanácskoztak.

A Syrian Observatory for Hunan Rights nevű, Londonban működő megfigyelő szervezet szerint az Ahrar al-Sam csoportnak 28 tagja, köztük sok vezetője lett a robbanás áldozata. Azt még nem tudják pontosan, hogy mi történt, és ki állt a háttérben, de az biztosnak tűnik, hogy ezzel tovább gyengült az a szíriai ellenzék, amely egyaránt harcol Asszad elnök és az “Iszlám Állam” ellen.

Az állami SANA hírügynökség mindössze annyit közölt, hogy a csoport Hasszan Aboudként ismert legfőbb vezetőjét megölték Idlib tartomány Ram Hamdan nevű városában.

Az Edlib News Network néven tömörülő aktivisták szerint öngyilkos merénylő hozta működésbe magán a robbanóövet a találkozón. Ők több mint 40 halottról tudnak.

Az Ahrar al-Sam az iszlám ultrakonzervatív értelmezésének híve, és annak is, hogy ezt bevezessék az élet minden területén. Ugyanakkor a mérsékelt csoportokkal működik együtt az Asszad elnök megdöntéséért folyó polgárháborúban – írja az al Arabiya. Az Iszlám Front nevű szélesebb koalícióhoz tartozik, amely az utóbbi időben az amerikai AP szerint nehézségekkel küzd, mert kiapadtak a pénforrásai.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez