A világ legjobb tanárát keresik – 1 millió dollárt kap

A magyar pedagógusok is indulhatnak. A megmérettetés tavasszal kezdődik, a nyertes 1 millió dollárt kap. A cél a hivatás társadalmi megítélésének javítása. A versenyt Dubajban írta ki egy gazdag vállalkozó alapítványa, a zsüri és a mezőny nemzetközi, a szabályok betartására a PriceWaterhouseCoopers ügyel.

Sunny Varkey azt mondja: akkor jött az ötlet, amikor alapítványa, a Varkey GEMS Foundation felmérést készített arról, hogy milyen a tanárok társadalmi megítélése szerte a világon. Nagyon sok helyen nagyon alacsony – derült ki a mutatókból. Szerinte ez nem csak tarthatatlan, de ironikus is, mert kevés embernek van akkora befolyása a jövőnkre, mint éppen a pedagógusoknak.

És mivel Sunny Varkey és családja már fél évszázada egy nemzetközi oktatási vállalkozást vezet, úgy vélte: itt az ideje, hogy ezen változtasson. Azért gondolt ki ilyen hatalmas díjat, mert rivaldafénybe akarja állítani a tanárokat – mondja. Meg akarja mutatni, hogy ők az igazi sztárok, és ennek megfelelően kell bánni velük. Ez lesz a pedagógusi Nobel díj.

A startpisztoly márciusban dördül majd el a dubaji nemzetközi oktatási fórumon, amelyen a volt amerikai elnök, Bill Clinton fog elnökölni. Akkortól lehet majd nevezni. Hogy hogyan, és mik a kritériumok, az három hónapon belül kiderül.  A védnökök listája mindenesetre nagyon impozáns, és a szabályokra a PricewaterhouseCoopers ügyel.

Varkey abban bízik, hogy az egyes országok kollektíven fognak szurkolni az általuk döntőbe juttatott tanárnak, büszkék lesznek rá, és úgy rajonganak majd érte, mint egy énekesért vagy mozisztárért. Ez már sokat segítene a helyzeten – véli. Szerinte mindenkinek vissza kell adnia valamit a társadalomnak. Minél többet adunk vissza, annál sikeresebbek lehetünk, és ez a végső mércéje annak, hogy emberként mennyit érünk – véli. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez