Megfejtették a forgó szobor titkát

Megoldották a Manchesteri Múzeum vitrinjében magától megforduló ókori egyiptomi szobor rejtélyét. Steve Gosling mérnök szerint a 3800 éves kőszobor forgását az utcai forgalom és a járókelők lépése által előidézett apró rezgések okozták.

Az időszámítás előtt 1800-ból származó szobrot egy síremlékben találták. Ozirisz, a túlvilág egyiptomi istene tiszteletére ajánlották fel. A történelmi emléket magángyűjtő adományozta a múzeumnak nyolcvan éve.

A múzeum egyiptológusa, Campbell Price vette észre, hogy a szobor elfordul minden nap. Mint mondta: nagyon különösnek találta, mert csak neki van kulcsa a tárolóhoz, amelyben a szobor áll. Visszafordította, de másnapra a szobor megint elfordult, ezért ráirányítottak egy kamerát. A felvételekből kiderült, hogy bár a mozgást szabad szemmel nem lehet követni, a szobor valóban magától fordult meg. Néhányan egyiptomi átokról beszéltek.

Az ókori Egyiptomban ugyanis úgy tartották, ha egy halott múmiáját megbolygatják, a mellé temetett szobor átveheti a szerepét, és otthont adhat a lelkének. “Talán ez okozza a mozgást” – vélekedett az egyiptológus. A Manchesteri Egyetemen fizikát tanító Brian Cox már ekkor is az “eltérő súrlódást” okolta a jelenségért.

Steve Gosling brit mérnököt azonban nem hagyta nyugodni ez a jelenség, s végül úgy döntött megoldja a szobor rejtélyét. “Beszereltünk egy gyorsulásmérőt, amely megmutatta, hogy a közúti forgalom és a múzeumon belül járkálók lépése keltette a rezgést, ami miatt mozgott a szobor” – fejtette ki Gosling. A szakértő szerint a 25 centiméteres szobor tömege egyenlőtlenül oszlik el, nincs teljes egyensúlyban, ezért különösen érzékeny a mikrorezgésekre is.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez