Iránban eltűnt ügynök borzolta fel a kedélyeket a CIA-nál

Robert Levinson hat évvel ezelőtt tűnt el Iránban. A nyugalmazott FBI-ügynököt, mint utólag kiderült, a CIA küldte szigorúan titkos akcióra Perzsiába. Annyira titkosra, hogy még a céh vezetői sem tudtak róla. Az ügy a kipattanása után alaposan felkavarta a kedélyeket: a kémügynökségtől jónéhány embert kirúgtak miatta.

Robert Levinson, aki egykor az FBI ügynöke volt, még 2006 tavaszán utazott a Perzsa/Arab öbölbe, az iráni Kish szigetére. Akkoriban tárgyalta újra néhány éve már meglévő szerződését a CIA-val. A küldetése egy korrupciós ügy felgöngyölítése volt. Elutazása előtt arról érdeklődött a kémszervezetnél, hogy megfizetik-e az iráni útjáért.

Miután nyoma veszett, a CIA tisztségviselői arról beszéltek egy zárt kongresszusi meghallgatáson, hogy a férfinak akkoriban éppen nem volt kapcsolata az ügynökséggel, és jelentéktelennek tűntették fel a korábbi együttműködést is. Kerek perec kijelentették: nem az ő megbízásukból ment Levinson Iránba.

Néhány hónappal az eltűnése után azonban e-mailek és más dokumentumok láttak napvilágot arról, hogy mégis. A céh olyan elemzői utasították a misszióra, akiknek egyébként semmilyen felhatalmazásuk nem volt arra, hogy tengeren túli műveleteket vezessenek. Ez a felfedezés aztán átfogó belső vizsgálathoz vezetett a CIA berkeiben, és annak komoly utóhatásai lettek – mondták nevük elhallgatását kérő hivatalnokok a Washington Post-nak. Összesen tíz alkalmazottat vontak felelősségre, köztük három veterán ellemzőt, akiket aztán ki is raktak az állásukból.

Az ügynökség megreformálta, vagyis megszigorította a saját szabályzatát, legalábbis azt a részét, amelyik arról rendelkezett, hogyan köthetnek szerződést az elemzők külsős szakértőkkel. A CIA végül arra jutott, hogy felelős a Levinsonnal történtekért, és 2 és fél millió dollár kártérítést fizetett az ex-ügynök feleségének. Ehhez hozzárakott  még további 120 ezret, a megújított szerződésért járó pénzt.

De Levinson tartózkodási helye mindmáig ismeretlen. Azok, akik az ügyben nyomoznak, még abban sem biztosak, hogy életben van. Az utolsó életjel három évvel ezelőtt jött róla: akkor a család egy videót kapott, amelyet később fotók is követtek. A férfin mindegyik felvételen bilincs volt, és olyasfajta narancssárga melegítő, amilyent Kubában, a Guantanamo-i börtönben viselnek az amerikai kormány által terrorizmus gyanújával begyűjtött rabok. A videón azt mondta: 3 és fél éve tartanak itt, és nem vagyok éppen jó egészségben. Hogy hol van az az “itt”, az persze nem derült ki.

Amerikai hírszezési illetékesek úgy vélik: ha a most 65 éves Levinson életben van, akkor beszélhetett a fogvatartóinak a CIA-nek végzett munkájáról, miután valószínűleg kemény vallatásnak vetették alá. A Nemzetbiztonsági Tanács nem hajlandó nyilatkozni arról, hogy a férfinak van-e bármi köze az amerikai kormányhoz. A szóvivő csak annyit közölt: folytatják a nyomozást az ügyben, és az a céljuk, hogy Levinsont épen és egészségesen hozzák haza.

A Washington Post-ban megjelent cikk sok száz kommentelője abban egyetért, hogy ez valóban kutya kötelességük. Mert, ugye, “egy embert sem hagyunk hátra” – emlékeztetik a kormányzatot.

A család azonban úgy véli, és ezt nem is rejti véka alá, hogy Washington nem tartja elsődleges fontosságúnak Levinson életének megmentését. “Itt az ideje, hogy az amerikai kormány kiálljon, és gondoskodjon arról, aki az érdekeit szolgálta. Csaknem 7 év után jogunk van ahhoz, hogy ne kelljen továbbra is enélkül a csodálatos és gondoskodó ember nélkül élnünk” – áll a hozzátartozók nyilatkozatában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez