Jelentős előrelépés az emírségi-indiai gazdasági kapcsolatokban

Az Egyesült Arab Emírségek és India kapcsolatában jelentős előrelépés történt, amikor a héten Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan emírségi külügyminiszter és az indiai partnere, Salman Khurshid,  aláírta a Bilaterális Befektetési Promóció és Védelmi Egyezményt (Bilateral Investment Promotion and Protection Agreement).

Dubaj két milliárd dollárnyi értékű infrastruktúra fejlesztést valósít meg Indiában, cserébe Új-Delhi növeli az exportot a Perzsa-öböl menti monarchiába. Az Emírségek India legfontosabb kereskedelmi partnere a Perzsa-öbölben, a kereskedelmi volumenük csak ebben az évben elérte a 111 milliárd dollárt.

Ugyanakkor Dubajnak csupán három milliárd dollár értékű befektetése van Indiában. A mostani egyezmény értelmében az indai üzletemberek befektethetnek a Perzsa-öböl menti ország elektronikai és telekommunikációs hálózatába, többek közt kiépítve egy új mobilhálózatot.

Természetesen mindkét ország üzleti világa örül a szerződésnek, amely lehetőséget kínál a gazdasági kapcsolatok intenzitásának növekedéséhez. Az Abu Dhabi Nemzeti Energiavállalat már jelezte is, hogy szeretne 700 millió dollárt befektetni az indiai energetikai szektorba.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez