Megakadályoztak egy gyerekházasságot a jemeni hatóságok

Nagyon úgy tűnik, hogy már a jemeni hatóságoknak is elegük lett a gyermekházasságokból: a mai napon ugyanis megakadályoztak egy ilyen esküvőt. Egy nyolcéves kislányt akartak hozzáadni egy negyvenéves férfihoz.

A szanaai egyetem nemrég készült felmérése szerint a megkötött frigyek több mint felénél 15 év alatti volt a menyasszony, és szinte minden héten olvasható olyan hír, miszerint 8-9 éves gyereket adtak hozzá egy nála sokkal idősebb férfihoz. A nászéjszaka nem egy esetben végződik halállal. A mérsékelt iszlám csoportoknál már betelt a pohár és úgy döntöttek, hogy a jemeni hatóságokkal együtt véget vetnek ennek a “hagyománynak, és igyekeznek törvényileg meghatározni a házasulandók alsó korhatárát.

Január 23-án, a jemeni Ibb-tartományban, egy “apa” bejelentette, hogy hozzáadja a nyolcéves lányát a saját unokatestvéréhez. Az esküvőt mára tervezték, de végül meghiúsult. A különböző jogvédő és mérsékelt iszlám szervezetek azonnal a hatóságokhoz fordultak, hogy tegyenek már végre valamit. Érdekes módon Szanaa meghallgatta a kérésüket, dacára annak, hogy most elég komoly harcokat vívnak a különböző fegyveres csoportokkal.

Ma reggel Mohammad al-Qudisi tábornok katonákkal teli páncélozott csapatszállítót küldött az esküvő megakadályozására és a családfő letartóztatására. Pillanatok alatt megjelentek, és elzavarták a násznépet. Az édesanya eltorlaszolta a ház ajtaját, amit pár perccel később sikerült betörniük. A nő azonnal rátámadt a katonákra, akik könnyen legyűrték őt. Bár az édesanya szintén ellene volt a házasságnak, a férje válással és veréssel fenyegette meg az asszonyt, ha nem támogatja.

A lányt a nagybátyjához vitték, aki értesítette a jemeni hatóságokat a közelgő esküvőről. ” A nagybácsi szinte tombolt a dühében, de nem tudta megakadályozni az eseményt, ezért is fordult hozzánk.” – jelentette ki Mohammad al-Qudisi. A kislány még azt sem tudta, hogy mi vár rá.

Az apát azonnal letartóztatták. A börtönben kikérdezték, hogy miért akarta hozzáadni a lányát. Kiderült, hogy törzsi fogadalom és az anyagi haszon állt a háttérben. Ráadásul először egy másik férfihoz akarta hozzáadni a kislányát, de ő ezt elutasította és a “szégyen miatt” akarta hozzáadni az unokatestvéréhez.

A hatóságok kijelentették, hogy azonnal elengedik a férfit, ha elismeri a hibáját és megfogadja, hogy nem fogja hozzáadni a lányát egy olyan férfihoz, aki az apja vagy a nagyapja lehetne. Sőt, kivárja, hogy a lánya olyan idős legyen, hogy saját maga akarjon házasodni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez