Kormányválság karácsonyra: A korrupciós botrány hatása Törökországban

Egymás után mondanak a török miniszterek, akiknek a fiai érintettek voltak egy korrupciós ügyeben. Karácsonykor kisebb tüntetések zajlottak szerte Törökországban, s Recep Tayyp Erdogan török miniszterelnök hatalma ismét megrendült.

Lemondott a török belügyminiszter, Muammer Güler és a gazdasági miniszter, Zafer Caglayan. Mindkét politikus fia érintett a korrupciós botrányban, amely alapjaiban rázta meg Törökországot. ( http://www.keletport.hu/index.php/politika/116-torokorszag/311-minisztercsemeteket-tartoztattak-le-torokorszagban )

Szombat óta a miniszterek fiai előzetes letartóztatásban vannak. Rajtuk kívül további 70 gyanúsított is rács mögé került. A vád ellenük, hogy részt vettek egy török állami bank Iránnal kötött illegális olajüzleteiben. Azóta már elengedték a környezetvédelmi és várostervezési miniszter fiát, de pár nappal később letartóztatták a kereskedelmi és a belügyi tárca vezetőjének fiait.

Egy nappal később ismét a török kormány és AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) ellenes tüntetések törtek ki Törökországban. Isztambulban a rendőrök vízágyukkal és könnygázzal próbálták szétoszlatni azt a tüntetést, amelyen azoknak a minisztereknek a lemondását követelték, akik így vagy úgy belekeveredtek a botrányba. ( http://www.keletport.hu/index.php/politika/116-torokorszag/332-ujbol-vizagyuk-az-isztambuli-utcakon )

Természetesen Recep Tayyip Erdogan összeesküvésről és lejáratásról beszélt: “Rossz hírét akarják kelteni a kormánynak. És nem az első alkalom, hogy meg akarják nehezíteni a munkánkat, meg akarják nehezíteni az életünket. De mi most jól elrontjuk a játékukat. Ugyanúgy, ahogy a Gezi park miatti tüntetések idején is elrontottuk a játékot.” Recep Tayyip Erdogan kedd óta több tucat magas rangú rendőrtisztet menesztett, mondván, nem tájékoztatták időben a vizsgálatokról.

Ilyen botrányra azelőtt még nem volt példa az Erdogan-kormány alatt. Ennél jóval lényegesebb, hogy négy hónappal a helyhatósági választások előtt tört ki a botrány, ami csökkentheti az AKP-ra leadott voksok számát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez