Rózsaszín bizonyítványt osztogatnak a melegeknek a török hadseregben

Törökországban csak komoly egészségügyi gondokkal küszködő vagy mozgássérült fiatalok mentesülnek a kötelező katonai szolgálat alól. Azonban most már a homoszexuális férfiak is kaphatnak felmentést, de ennek ára van: komoly “bizonyítási” procedúrán kell átesniük, hogy megkapják a rózsaszín bizonyítványt.

A körülbelül hétszázezres nagyságú török hadseregben, amely a második legnagyobb létszámú haderő NATO-ban, kötelező a sorkatonai szolgálat minden 20 év feletti férfi számára. A nők nem vállalhatnak katonai szolgálatot. Tilos lelkiismereti okok miatt nem bevonulni katonának. Az elmúlt években a török hadvezetés már engedélyezte, hogy az egészségügyi okokon kívül, a homoszexualitás is ezentúl felmentő oknak számít.

Az a török fiatal, aki megkapja a behívót és toborzó tisztnek azt mondja, hogy ő meleg, akkor “mély” orvosi és pszichológiai vizsgálatra küldik az illetőt. “Megkérdezték, mikor volt az első anális közösülés, az első orális szexuális élmény, vagy milyen játékokkal játszottam gyerekkoromban. Arról érdeklődtek, szerettem-e focizni, hordtam-e valaha női ruhát, használtam-e női parfümöt.” – nyilatkozta az egyik homoszexuális fiatal.

Azonban ennyi nem elég, hogy valaki megkapja a “rózsaszín bizonyítványt.”A múltban többen is – akik ki szerették volna kerülni katonaságot – azt hangoztatták, hogy ők melegek, de közben már házasok is voltak. Ezért most már fényképet is kell közölniük magukról, amikor egy másik férfival csókolóznak – netán közösülnek – vagy női ruhákba öltöznek. A hadsereg célja ezzel a rózsaszín bizonyítvánnyal az, hogy ezzel megakadályozzák a morál rombolást a katonaii egyseknél, sőt nem egyszer előfordult, hogy a katonatársak összefogtak, hogy kiverjék valakiből a melegséget.

Az elmúlt évek során a homoszexuális életmód egyre inkább nyilvánossá, láthatóvá vált a török nagyvárosokban. Kimondottan a homoszexualitásukat nyíltan vállalóknak szóló kávézók és szórakozóhelyek nyílnak sorra Isztambul utcáin, míg 2011-ben tartott melegfelvonulás – amely egyedülálló a muszlim világban – a valaha volt legnagyobb volt a létszámát tekintve.

De ez csupán a két nagyvárosban van így. A török vidéken a nyílt felvállalás elképzelhetetlen, mivel akár a településről is száműzhetik, ha kiderül. A többi török városban pedig még mindig nehéz a homoszexuálisok élete. Egy állásinterjún a katonai szolgálat felől kérdezik a jelentkezőt, s a rózsaszín bizonyítvány bizony sok esetben elutasítást jelent. Ha pedig felveszik és kiderül, akkor a munkatársak kiközösítik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez