Mostantól nincs biztonságos hely Bejrútban – vélik az ottaniak

Jóllehet eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett azzal, hogy az emberei követték volna el a reggeli bejrúti merényletet, Libanonban sokan gyanakszanak a Hezbollahra vagy a támogatását élvező Szíriára. Még többen gondolják azt, hogy nem a saját személye, hanem következetes Hezbollah- és Szíria-bírálata miatt volt a támadás célpontja Mohamed Satah egykori miniszter, a 2005-ben meggyilkolt Rafik Hariri kormányfő volt tanácsadója.

Mohamed Satah-t autóbomba ölte meg reggel Bejrút központjában. Rajta kívül még négy áldozata volt a merényletnek, és több mint ötvenen megsebesültek. A mérsékelt nézeteiről ismert szunnita politikus következetes bírálója volt Basar el Asszad szíriai elnöknek és az őt támogató siita Hezbollahnak – emlékeztet a BBC. Éppen a Szíria ellenes Március 14. Szövetség rendezvényére igyekezett, amikor a támadás érte. Az utóbbi időben Libanonban új erőszakhullám indult útjára, éppen a síiták és a szunniták között, elsősorban a szomszádos Szíriában folyó polgárháború okán. A síiták a damaszkuszi rezsimet, míg a szunniták a lázadókat támogatják.

Szaad Hariri, a 2005-ben meggyilkolt miniszterelnök fia, és a Március 14. Szövetség vezetője határozottan a Hezbollahot vádolja a merénylettel. Azt mondja: azok követték el a támadást, akik bújkálnak a nemzetközi igazságszolgáltatás elől, és nem átallották a térségben tomboló tüzet Libanonra is átterjeszteni. Három hét múlva a Hezbollah öt tagjának kell bíróság elé állnia a Hariri-gyilkosság miatt: az egykori miniszterelnököt is autóba rejtett bomba ölte meg nem egészen 9 évvel ezelőtt. A Hezbollah tagadja, hogy köze lett volna a merénylethez.

A reggeli robbanás a libanoni parlament közelében volt, több épületet megrongált és jó néhány autót lángra lobbantott. A szemtanúk arról beszélnek, hogy a környék eddig biztonságos volt, de mától semmi sem az Bejrútban. Miután Satah-t mérsékelt politikusként ismerték, a BBC tudósítója szerint sokan úgy vélik: azért vált a bombatámadás áldozatává, mert a merénylők üzenni akartak a Március 14. Szövetségnek. A merénylet előtt alig egy órával Satah arról írt a twitteren, hogy a Hezbollah kemény nyomást gyakorol Libanonra annak érdekében, hogy ugyanolyan hatalomra tegyen szert a biztonsági erőknél és a külpoitikában, mint amilyen Szíriának volt az országban 15 éven keresztül.

Szíria a Hariri gyilkosság után, amelyben sokak szerint szerepe volt, kivonult Libanonból. A síita Hezbollah viszont harcosokat küldött Szíriába az Asszad elnökkel szemben harcoló szunnita lázadók ellen. Asszad maga az alavita szektából származik, amely a síita iszlám egyik ága. A Hezbollahot támogató Irán nagykövetségét a múlt hónapban támadták meg Bejrútban. Egy szunnita dzsihádista csoport vállalta akkor magára a merényletet. Nem sokkal később pedig a Hezbollah egyik parancsnokát, Hasszán Lakiszt lőtték agyon egy kisebb szunnita militáns csoport tagjai az otthona közelében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez