Angolul twitterezel? Összeesküvő vagy!

Ezt persze nem mi mondjuk, hanem a török kormányzópárt, az Igazság és Fejlődés egyik támogatója vágta vitapartnere fejéhez egy tévéadásban. Konkrétan azt mondta, hogy ha a kormánytagokat is érintő korrupciós vizsgálatról angolul nyilvánít véleményt bárki is a twitteren, az részese egy nemzetközi összeesküvésnek. Amelynek célpontja persze a török kormány.

Vagy talán nem is a kormány, hanem a gazdaság. Ezt már maga Erdogan miniszterelnök mondta, aki szerint belső ügynökök, médiaösszeesküvés és külföldi hatalmak manipulációi próbálják romba dönteni az ország gazdaságát, persze kéz a kézben. Szerinte létezik egy állam az államban, és a hatalomra tör. A képviselői jól pozícionált bírák és rendőrtisztek, akik az ő legújabb politikai ellenfeléhez, az Amerikában élő iszlámista véleményformálóhoz, a rendkívül befolyásos Fethullah Gülenhez lojálisak- írja az egyik angolnyelvű török lap, a Today’s Zaman. Mindez utalás volt arra, hogy a rendőrség rajtaütött a korrupciós botrány szereplőin, és az igazságszolgáltatás szereplői segítették ebben.

A gyanúsítgatások ellenére a törökök többsége törökül twitterezik. De van úgy, hogy az anyanyelvükön folyó politikai vitákat angolul kommentelik. És vannak olyan hashtagek, mint például az #Erdogan, az #AKP vagy a #Turkey, amelyeken angolul folyik a diskurzus, de ezeket főként a hazájukon kívül élő törökök használják.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez