Marad Erdogan és megtorlást ígért

“Holnaptól valószínűleg lesznek egyesek, akik menekülni fognak.” – csupán ennyit üzent Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az ellenfeleinek, amikor ma reggel kirderültek a török önkormányzati választások előzetes eredményei. Egyelőre még a szavazatok 90%-át dolgozták fel, de már így is látható az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) “elsöprő” győzelme. 

A tegnapi török helyhatósági választásokon szokatlanul feszült volt a hangulat. Lövöldözések törtek ki a családok között, legalább hatan életüket vesztették az összecsapásokban. Ezenfelül a török Femen csoport is tüntetett Erdogan ellen, amikor két aktivistájuk betört egy szavazóhelyiségbe és levették a felsőjüket, így tiltakozva az internetcenzúra ellen.

Azonban ez sem tudta megkeseríteni Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök örömét, mivel nagyon úgy tűnik, hogy pártja győztesen került ki a választásokból. Hétfőn reggel már arról beszélt, hogy ellenlábasai megfizetnek azért, amiért összeesküvést szőttek a megbuktatására.

A szavazatok 90 százalékának összesítése alapján az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a korrupciós botrányok és bírálatok ellenére a szavazatok csaknem 45 százalékát gyűjtötte be. Bár nagyon úgy tűnik, hogy Erdogan városa – Isztambul, ahol polgármester volt – “elveszett” számára, de minden jel szerint győzelmet aratott Ankarában, s ez bizony kulcsfontosságú pozíciónak számít. Az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) a voksok 29 százalékával a második helyen van, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) pártja pedig közel 15 százaléknyi voksot szerzett. A kurdok pártja, vagyis  a hivatalos nevén Béke és Demokrácia Párt (BDP), csak a szavazatok 3,5 százalékát gyűjtötte  be.

„Csalatkozniuk kell azoknak, akik támadták Törökországot” – modta pártszékháza erkélyéről Erdogan több ezer híve előtt, majd hozzátette: „Nem az utcán győztünk, hanem politikai eszközökkel, a demokrácia és a választások révén. Nem adjuk meg magunkat Pennsylvaniának, és az onnan kinyúló csápoknak.”  Itt egyértelműen Fethullah Gülen ellenzéki hitszónokra gondolt, aki Erdogan egyetlen komolyabb riválisa és jelenleg az Egyesült Államokban él önkéntes száműzetésben.

Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy most a “számonkérés” következik, és „megfizetnek” azok, akik veszélybe sodorták az ország nemzetbiztonságát. Minden jel szerint folytatódni fog a közösségi oldalak letiltása és a sokkal szigorúbb internetes cenzúra bevezetése. Sokak szerint a YouTube után a Facebook lesz a következő áldozat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez