Egyre több a kínai beruházás a török energiaszektorban

A török gazdaságnak, amely az egyik legerősebb a világon, mindig is komoly problémát okozott az energiahiány és a viszonylag kevés nyersanyag. Ezért Ankara az elmúlt években mindent megtesz azért, hogy csökkentse az energiaéhségét és befektetőket hívjon meg az országba. Csakhogy egyre inkább kínai tőkére, mintsem nyugati pénzre vágyik. 

Egy 10-12 milliárd dollár értékű, közös kínai-török beruházás van a láthatáron. A kínai üzletemberek a török energiaszektora szeretnének befektetni, mégpedig dél-Törökországba. Egy szénbányát szeretnének nyitni Elbistan városa mellett, valamint felépíteni egy szénerőművet.

“Ez egy óriási projekt és lehetőség. Mindent megteszünk azért, hogy a kínai vállalatok elfogadják az Afsin-Elbistan régióban kiírt projektünket. A tárgyalások biztatóak és teljes gőzzel együttműködünk Pekinggel.” – jelentette ki Taner Yildiz, a török energiaügyi miniszter. Szerinte ez kitűnő lehetőség, hogy az ország csökkentse az energiahordozók importját és sokkal nagyobb energiafüggetlenségre tegyen szert. Az Afsin-Elbistan régióban található meg Törökország barnaszénkészletének 45 százaléka, s a tervek szerint a kínaiak még egy 8000 megawattnyi szénerőművet építenének itt fel.

Kína már eddig is aktívan részt vett a különböző török energetikai projektekben. 2013-ban fogtak hozzá a közös szénerőművek felépítéséhez a Fekete-tenger mellett, amelyek 4000 megawattnyi energiát állítanának elő. Ezenfelül Ankara azt tervezi, hogy 2023-ra három atomerőművet épít fel és a pályázatban kínai vállalatok is részt vennének.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez