Egyiptomban 1 millió új lakást épít egy dubaji cég. Rajtlövés az öbölmenti befektetőknek

40 milliárd dolláros szerződést írt alá a dubaji Arabtec a kairói kormánnyal 1 millió lakás felépítéséről Egyiptom-szerte. Szakértők szerint ezzel kezdetét vette az a politikai motívációktól sem mentes roham, amelyben öbölmenti befektetők kapcsolódnak bele az ország akadozó infrastruktúrájának felújításába: az építkezésektől kezdve a közlekedésen és az energiaellátáson át a mezőgazdaságig.

Az egyiptomi gazdaság csak lassan tér magához a 2011-es felkelést követő mélyrepülésből. A kormánynak nincs pénze infrastrukturális beruházásokra, a politikai és a gazdasági kockázat pedig még mindig elég nagy ahhoz, hogy a befektetők elözönöljék az országot. De ezzel a mostani szerződéssel, amely az egyik legnagyobb, amelyet valaha is kötöttek a térségben, úgy tűnik, Egyiptom és az Öbel-menti államok megtalálták a módját annak, hogyan csatornázzanak be dollármilliárdokat úgy a gazdaságba, hogy az ne csak gazdasági, de politikai érdekeiket is szolgálja – írja a Reuters.

A dubaji építőipari cég a hét végén jelentette be: megegyezett az egyiptomi hadsereggel arról, hogy az utóbbi biztosítja ingyen a területet az ország 13 pontján a lakásépítésekhez. Egyiptomban a hadsereg állam az államban, saját cégekkel, pénz- és ingatlanvagyonnal. A szerződés lehetővé teszi a katonák által támogatott kormánynak, hogy enyhítsen az akkut lakásínségen, és a hadsereg főparancsnoka, Abdel Fattah el Sziszi is kampányolhat vele az elnökválasztás előtt.

Az ilyen megállapodásokkal a hattagú Öbölmenti Együttműködési Tanács országai nem titkoltan járulnak hozzá a hadsereg népszerűsítéséhez Egyiptomban: úgy vélik, ezzel is visszaszoríthatják ősellenségüket, a Muzulmán Testvériséget, amelyet nyáron akolbólítottak ki a kormányzásból Egyiptomban a katonák.

Az öbölmenti cégek viszonylag kis kockázattal tudnak részt venni ezekben a projektekben, és teret nyerni Egyiptomban, hisz a kormányaik támogatását és védelmét élvezik. És a tét nem kicsi: az Arabtec például a lakásépítési üzlettel közepes méretű cégből regionális óriássá nőheti ki magát.

“Rövidesen hasonló szerződések születnek az energetikában, az olaj- és gáziparban, az útépítésekben” – mondta a Reutersnek Egyiptom legnagyobb befektetési bankjának, az EFG-Hermes-nek az egyik vezetője. “Az öbölbeli befektetők érdeklődnek ezek iránt a területek iránt, beleértve a megújuló energiát is.”

Az Arabtec-üzlet messze túlmutat a saját jelentőségén – állítja egy szaúdi befektető cég főstratégája. “Ez egy államkapitalista projekt nemzetek közti nagyságrendben, és azt mondja a világnak: az Öbölmenti Együttműködési Tanács minden körülmények között támogatja Egyiptomot.”

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait tavaly július, vagyis Morszi elnök kiszorítása óta 12 milliárd dollár segélyt ígért Egyiptomnak. És még további felajánlások vannak kilátásban. A kezdeti hónapokban a pénzügyi válság elkerülése, Egyiptom valutatartalékának stabilizálása és a kormány működési költségeinek biztosítása volt a cél. A mostani Arabtec szerződés viszont már új etáp hírnöke. Megpróbálják erősíteni a gazdasági növekedést, annak reményében, hogy ezzel enyhülhetnek olyan, nagy feszültségeket okozó problémák, mint a munkanélküliség vagy a romló életszínvonal.

Az Arabtec az év harmadik negyedére tervezi a közepes jövedelműeknek szánt házak építésének kezdetét, és 2017 elején adná át az első lakásokat. Az 1 millió új lakásból az utolsó 2020 végére lenne kulcsrakész. Már 40 bankkal állapodtak meg a reménybeli vásárlóknak adandó olcsó jezáloghitelekről.

A Reuters szerint azzal, hogy a projektben a központi szerepet egy öbölmenti cégnek adták, részben enyhültek a donor országok aggályai amiatt, hogy az egyiptomi korrupciós gépezet elnyelheti a pénz egy részét. A megállapodás egyébként hatékonyan használja fel az olajpénzek egy részét öbölbeli cég külföldi terjeszkedésére: úgy, ahogy kínai építő cégek nyertek teret a határokon túl a pekingi kormány által finanszírozott projektekkel.

A további hasonló együttműködést a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen energiaszektorban, a valutát hozó gázkitermelésben és a mezőgazdaságban tervezik: az utóbbival enyhíthetnék azt a politikai feszültséget, amelyet az emelkedő élelmiszerárak generálnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez