Újra látogathatók a piramisok, csak látogató nincs

Újra szabadesésben van az egyiptomi turizmus, különösen a kulturális turizmus. Az első pofont a 2011-es évben, Mubarak megbuktatása után szenvedte el az idegenforgalom. A korábbi 15 millióról 10 millióra csökkent a turisták száma. Az idén már valamelyes javulás és főleg bizakodás mutatkozott, de az elmúlt hetek zavargásai újabb csapást mértek az idegenforgalomra.

Egy hónap kényszerszünet után sokan csak most merészkednek elő négykerekű kordéikkal, de turista sehol. Technikai munkanélküliség, mondják erre. Régen, vagyis Mubarak bukása előtt napi 15-20 ezer turista fordult meg a piramisok tövében, emlékeznek a szebb időkre a fuvarosok. Panaszkodnak, hogy a hatóságok semmit sem tettek az érdekükben, ha éppen erőszak söpör végig az országon, vagy Kairón, egyszerűen bezárnak mindent látnivalót. A túlélést mindössze néhány helyi turista jelenti. Közel sem annyian, mint a külföldiek.

Pedig a turizmussal kezdeni kellene valamit, hiszen csaknem 10 százalékot jelent az ország bevételeiben. Ha kiesik, könnyen csődbe mehet a fáraók földje.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez