Az ex-elnök több mint 500 hívét ítélték egyszerre halálra Egyiptomban

Egyiptomban a minyai bíróság a júliusban megbuktatott iszlámista elnök, Mohamed Morszi 529 támogatóját ítélte halálra. Ez a legtömegesebb ilyen ítélet, vélhetően nem csak a modernkori Egyiptomban.

Egy rendőr meggyilkolásával és rendőrségi épületek megtámadásával vádolták meg a több mint félezer embert. Akik mind a már betiltott és terrorszervezetté nyilvánított Muzulmán Testvériség tagjai. Július óta a szervezet több ezer tagját vették őrizetbe, és több százat öltek meg.

A Kairótól délre fekvő Minyában mindössze két tárgyalás után született meg a tömeges halálos ítélet. A vádlottak védői azt mondják: esélyük sem volt elmondani védőbeszédeiket – jelentette az AP hírügynökség. A vádpontokban szereplő támadások augusztusban voltak, Felső-Egyiptomban, azután, hogy a fegyveres erők a fővárosban véres akcióban kiürítették a Morszi visszaállítását követelő tüntetők két táborát. Akkor több százan maradtak holtan a két helyszínen. A rákövetkező napokban sok rendőrörsöt ért támadás az országban, és több templomot is felgyújtottak Morszi hívei.

A mostani tárgyaláson a vádlottak közül 147-en voltak ott, a többieket távollétükben ítélték halálra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez