Beszivárogtak a dzsihádisták Libanonba, és támadásokra készülnek

 

Libanoni biztonsági jelentések szerint az elmúlt napokban az al-Kaidához köthető el-Nuszra Front emberei átszivárogtak Szíriából Libanonba. Arra készülnek, hogy csatlakozzanak az ottani szélsőséges erőkhöz, akik terrortámadásokat terveznek országszerte és Szíriában, külföldön élő fundamentalisták és vallástudósok vezetésével.

A brit Daily Star arról ír, hogy a biztonsági források úgy tudják: Jabrudon és Kalamunon keresztül érkeztek a fegyveresek, aztán elvegyültek a menekülttáborokban, illetve fedett lakásokba költöztek be Libanon-szerte. Palesztin források attól tartanak, hogy incidensekre kerülhet sor az egyik dél-libanoni palesztin menekülttáborban, Ain Al Hilweh-ben a közeli jövőben. 

A Fatah egyik vezető titkosszolgálati tisztje arról tájékoztatta a libanoniakat, hogy ezek a csoportok következetesen fegyverkeztek, külföldi segítséggel, és ennek a következményei vélhetően nem váratnak sokáig magukra. Úgy tudják, hogy a menekülttáborban 2006-ban alakult radikális Fatah el-Iszlam szervezet vezetője már véglegesítette azt a térképet, amelyen megjelölték a majdani célpontokat. Az informátorok szerint palesztin igazolványokat hamisítanak több fundamentalista csoport tagjainak: ezeket később kívánják felhasználni libanoni és szíriai terrorakciókhoz. A táborba pedig lopott autókat vittek, és ezeken egy hét éve Libanonban élő algériai robbantási szakértő hajtott végre változtatásokat. 

Az Észak-Libanonban és Tripoliban végrehajtott biztonsági kormányoffenzíva elől több fegyveres csoport is menekülttáborokba rejtőzött, és ott dolgozzák ki a terveiket a Hezbollah elleni merényletekre. Megtorlásul azért, mert a siita szervezet a kormányerőket támogatja a szíriai polgárháborúban – mondják a források. Akik szerint fundamentalista harcosok indulnak Akkarból hamarosan Szíriába, hogy támogassák a felkelőket, a Szabad Szír Hadsereg kiképzőinek felügyelete alatt. Ezeknek a csoportoknak a kiképzésével akarják erősíteni a Szabad Szír Hadsereget, amely meggyengült a kormányerők homszi és kalamuni offenzívájában.

A Daily Starhoz eljuttatott biztonsági jelentés több ilyen harcos nevét is tartalmazza, különböző térségekből. És kitér arra is, hogy nehézfegyvereket és fejlett haditechnikát csempésztek be Szíriába a Bekaa völgy titkos átjáróin keresztül. Néhány héttel ezelőtt több tucat libanoni harcos érkezett az egyik regionális székhelyre, ahol több megbeszélést is tartottak régiós titkosszolgálati tisztekkel, a Nuszra Front képviselőinek jelenlétében. A napirenden az szerepelt, hogy Észak-Libanonból hogyan tudnának támadásokat indítani Szíriában, hogy enyhítsenek azon a nyomáson, amelyet a kormányerők gyakorolnak ott a lázadókra. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez