Új ellenzéki ernyőszervezet Szíriában

December 1-én Szíriában bejelentette megalakulását egy teljesen új ellenzéki szervezet: a Forradalmi Parancsnoki Tanács (RCC – Revolutionary Command Council). Elsődleges feladata nem csak Bassár el-Aszad megbuktatása, hanem a terrorista csoportok kiűzése Észak-Szíriából, valamint a fegyveres ellenzéki erők és a “mérsékelt” iszlamista harcosok egyesítése.  

Akárcsak a Szíriai Nemzeti Tanács, az RCC megalakulását is egy törökországi településen jelentették be, csak nem Isztambulban, hanem Gaziantepben. A szervezet kiemelt céljának jelölte meg, hogy egyesítse a Szabad Szíria Hadsereget (FSA) és az olyan, általuk mérsékeltnek tartott iszlamista csoportokat, mint például az Iszlám Front. A szervezet vezetői azonban mindjárt leszögezték, hogy kizárják az olyan terrorista és szélsőséges iszlamista szervezeteket, mint az al-Nuszra Front, a Jund al-Aksza (Al-Aksza Katonái) és az Iszlám Állam.

Az új ellenzéki szervezet vezetőjévé Káisz al-Sejket nevezték ki, aki korábban tagja volt a Szíriai Nemzeti Koalíciónak, de az ottani pozíciójáról lemondott, amikor júliusban felbomlott az emigráns kormány. A lépés mögött a szervezet két legfőbb támogatója, Katar és Szaúd-Arábia nézeteltérése állt. Rijád erőszakolta ki a SZNK kormányának lemondását, és Hádi el-Bahra lett az új vezető, akit szoros szálak fűznek Szaúd-Arábiához.

A Forradalmi Parancsnoki Tanács körülbelül 70 brigádnak és fegyveres csoportnak parancsol, állítása szerint mindegyikben legalább száz jól felszerelt és kiképzett militáns harcol. A chartájukban szándékosan olyan kifejezéseket használnak, mint  „civil”, „forradalom” és “demokrácia”, s kerülik a „mártír” és az iszlamista jellegű kifejezéseket, hogy elkerüljék a vádakat, miszerint „nem a szíriai demokráciát, hanem a saríát képviselik”.

Azonban igencsak megkérdőjeleződik ez az állítás, ha górcső alá kerülnek az  RCC-ben található csoportok. Habár a támogatók személye egyelőre nem ismert, de annyi bizonyos, hogy egy Ahrar al-Sham (Levantei Szabad Emberek Iszlám Mozgalma) nevű szalafita csoport is tagja az RCC-nek, amelyet Törökország támogat. A szervezetnek leginkább a betiltott Muszlim Testvériséggel vannak jó kapcsolatai, és annak több egykori egyiptomi és szaúdi állampolgárságú tagja is feltűnt a soraiban. Hivatalosan az Ahrar al-Sham „mérsékeltnek és pragmatikusnak” számít, de a Lebanon Star nevű  libanoni weboldal rámutatott arra, hogy a szervezet nemrég az al-Nuszra Fronttal volt szövetségben, de később „korrupciós ügyek” miatt szakítottak egymással. Az Ahrar al-Shamnak körülbelül ötszáz katonája van.

Új ellenzéki szervezet létrehozására azért került sor, mert 2014 eleje óta az FSA védekezésbe szorult, a szíriai kormányerők elfoglalták Homsz, Hamá városát, jelenleg Doumánál vágják ketté őket. A Szabad Szíriai Hadseregnek viszont nemcsak Damaszkusszal, hanem az iszlamista terrorcsoportokkal is fel kellett vennie a harcot. November elején például az al-Nuszra Front nem csak kiűzte az FSA csapatokat Idlíb tartományból, hanem egészen Aleppó városáig üldözte őket. A terrorista csoport felszámolta a mérsékelt ellenzékinek számító Szíriai Forradalmi Frontot (SFF), és a helyzet már azzal fenyegetett, hogy megostromolják a Szabad Szíriai Hadsereg főhadiszállását Aleppóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez