Tüzet nyitottak a miniszterelnöki-helyettes konvojára

Már csak három hét van hátra az iraki elnökválasztásokig, de már most komoly feszültség tapasztalható az arab országban. A támadások és a merényletek eddig is a mindennapi élet részei voltak Irakban, de a közelgő választások miatt sokkal több erőszakos cselekményekre kell számítani. Tegnap délután Szaleh al-Mutlaki miniszterelnök-helyettes ellen követtek el sikertelen merényletet.

Szaleh al-Mutlaki konvoja éppen a Bagdadtól nyugatra fekvő Abu Graib peremvároson keresztül haladt át, amikor katonai egyenruhába öltözött ismeretlen tettesek tüzet nyitottak a gépkocsikra. A lövöldözésben a kormányfő-helyettes egy testőre meghalt és további négy pedig megsebesült, de a politikus sértetlen maradt.

Mutlak úr már biztonságban van és teljesen sértetlen. A merénylők katonai járműveikkel elmenekültek a helyszínről.” – jelentette ki a belügyminisztérium. Bár a támadók kiléte nem ismert, de al-Mutlaki egyik kollégája a hadsereget vádolta a merénylettel: „Mi voltunk a hadsereg célpontjai, mivel mi szunniták vagyunk és a síita többség nagyon nem szeret minket, sőt a síita tisztek már nem egyszer megfenyegettek minket.”

A belügyminisztérium szerint a kormányzati tisztségviselők Bagdad Abu Graib nevű nyugati peremvárosában azt vizsgálták, mekkora károkat okozott a térségben az áradás, amelyet az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet idézett elő egy víztározó nyolc zsilipjének lezárásával.

Al-Mutlak az egyik legesélyesebb a három hét múlva megrendezésre kerülő parlamenti választásokon, mint az al-Arabíja politikai mozgalom fő jelöltje. A törvényhozás 328 helyéért 9040 jelölt mérkőzik április 30-án, első alkalommal a 2011-es amerikai csapatkivonás óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez