Smink, fegyverforgatás és menekülés a terror elől. Új női magazin Irakban

Történetek a kurd amazonokról, és arról, hogyan menekültek el lányok az Iszlám Állam fogságából. Ezek a témák éppen úgy szerepelnek az iraki Kurdisztánban most útjára indított női magazinban, mint az, hogy mi az utolsó divat és hogyan tudunk takarékoskodni.

ZHIN. Ez a neve a Szíriától alig 400 kilométerre fekvő Szulejmánijjában, az iraki Kurdisztánban most indult női folyóiratnak. Az ötletgazda egy civil szervezet, az International Media Support, a munkatársak kizárólag nők, Irakból és Európából. A cél pedig egy teljesen új hangvétel. A címlapon egy lány, kendő nélkül. A célcsoport 18 és 40 év közötti, a téma pedig csupa olyasmi, ami máshol nem érhető el az iraki kurd területeken. A cél az, hogy a nőket ráébresszék arra:  van választásuk. És megmutassák nekik a lehetőségeiket, tudatosítsák bennük, hogy a mostaninál sokkal erősebb pozíciót vívhatnak ki maguknak a politikában, a gazdaságban, az egész társadalomban. Ezért sikeres nők egészen biztosan szerepelnek majd benne hónapról hónapra.

Ez meglehetősen forradalmi koncepciónak számít arrafelé, jóllehet a tabukat és a sztereotípiákat már alaposan megtépázta az Iszlám Állam ámokfutása, és az, hogy a kurd nők saját fegyveres egységeikkel szálltak szembe a dzsihadistákkal.

Itt volt már az ideje, hogy egy teljességgel független női magazin induljon – mondja a Metro Center for Journalists Rights & Advocacy in Kurdistan-nak Ala Latif szerkesztő. Aki szerint a magazinnal a női újságírást támogatják a térségben, véget vetve annak a sértő hozzáállásnak, amellyel a politikai erők közelítik meg arrafelé a nőkérdést. Ők valami egésze mást próbálnak: olyan professzionalista újságírást, amely nem a botrányra és a szafros címekre hajt. Azzal foglalkozik, ami tényleg érinti és érdekli a nőket, és gyakorlati alternatívákat mutat nekik. Néha kritikus hangon, néha pedig humorral, de mindig női szemszögből. Az első számban szociális kérdések, divat, szépségápolás és életmód mellett ott vannak a már említett történetek az ISIS elől megszökött vagy éppen azzal szembeszálló nőkről. Meg ötletek arra, hogy hogyan lehet pénzt spórolni, hol lehet a legjobb cuccokat kapni, vagy mit is vegyünk a párunknak Bálint napra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez