Zongora a pokolban

Emlékeznek még Jarmukra, a frontvonalban álló, szétlőtt dél-damaszkuszi palesztin menekülttáborra? Ha látták az apokaliptikus képet, amelyen ezerszám sorakoznak a ritka élelmiszersegélyért a romok között az elkínzott emberek, biztos, hogy emlékeznek. De kiderült: nem csak elkeseredettség, szomorúság, nélkülözés van Jarmukban, hanem remény is. Egy zongora, egy kisfiú, egy zongorista és néhány fiatal férfi képében.

Az éhezés, a hideg, a rombolás közepén néhány fiatal férfi spontán zenei ellenálló mozgalmat szervezett a jarmuki menekülttáborban, a szíriai főváros déli részén. A színpad, amelyen fellépnek, az ostromlott palesztin tábor szürke, golyók lyuggatta utcája, a zongora ütött-kopott, de a dalok a szerelemről és a reményről szólnak. Ajham Ahmad, a zongorista azt mondja: csinálni szerettek volna valamit, valami egyszerűt, alapvetőt, emberit. Mert most nagyon vacak az élet Jarmukban, de egy nap majd jobb lesz. És addig ki kell bírni.

A dalok is erről szólnak. “Nem tudod legyőzni a népet. A zsarnokok nem tudják elvenni a szabadságunkat. Az élet folytatódik, a Nap felkel” – áll az Eső című dalukban. Egy másikban gyászolják azokat a táborlakókat, akik éhenhaltak, vagy más országokba menekültek tovább. Miközben Ajham játszik, a kisfia a zongora tetején tapsolja a ritmust. 

{youtube}KFp4g62DPTc{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez