Iráni nők kampánya a szabadságért

Több ezer iráni nő csatlakozott ahhoz a Facebook kampányhoz, amellyel nagyobb szociális szabadságot szeretnének elérni.

A kampány miatt létrehozott Facebook oldalnak, amelynek neve “Stealthy Freedoms Of Woman in Iran”, vagyis “Az iráni nők titkos szabadsága”, már több mint 146 ezer követője van. Az oldalt alig 10 napja hozták létre, azzal a céllal, hogy elérjék: a nőknek joguk legyen választani, hogy szeretnék-e viselni a hidzsábot, vagy sem.A Facebook oldalra már több mint 150 olyan fotót töltöttek fel, amelyen fiatal nők pózolnak hidzsáb nélkül vidéken, külvárosokban, a tengernél és még városokban is.

A hidzsáb, amit jelenleg kötelező viselni Iránban, arra szolgál, hogy eltakarja a nők haját és szinte a nők egész testét a nyilvánosság elől. Az iszlámban szélesebb jelentése is van, többek között a szerénységet, a titoktartást és az erkölcsösséget is jelenti. A viselését 1979 óta az iszlám jog, illetve a saría, teszi kötelezővé.Az iráni nők hivatalos állásfoglalást szeretnének Teherántól. A hatóságok – pontosabb a konzervatív vallásos réteg – attól tartanak, hogyha engedményt tesznek, akkor a nők szépen lassan elhagyják majd az iszlám értékeket és a nyugati életmódot fogják követni.

Ez olyan mintha bűncselekményt követnék el.” – írta egy lány az oldalon, aki megosztott egy olyan képet magáról, ahol egy elhagyatott úton ül egy észak-iráni erdőben, a fejkendője pedig a vállán van. “Titokban, de abszolút békében.” – teszi még hozzá a lány.Egy másik fotón egy lány, az édesanyja, és a nagymamája látható egy járdán. “Egy képen, három generáció harcol a szabadságért az utcán.” – olvasható a kép alatti feliraton. “Reméljük, hogy eljön az a nap, amikor a következő generáció gyakorolhatja az alapvető emberi jogokat, mielőtt még megőszül a hajuk.” A nők már több mint egy évtizede harcolnak a hatóságokkal a hidzsáb miatt, sokszor feszegetve a határokat.

Az iráni erkölcsrendészet már évek óta alkalmaz bírságot, szóbeli figyelmeztetéseket illetve még letartóztatást is, abban az esetben, ha a nők nem tartják be a hidzsáb viselésének szabályait. A rendészet állítólag keményebb ellenőrzést szeretne, mivel mióta Haszan Rohani az új elnök, sokkal lazább az élet Iránban. Ám a vallási konzervatívoknak ez nem tetszik, ezért múlt héten tüntetést szerveztek Teheránban, és sürgették a kormányt, hogy tegyenek valamit az iszlám öltözködési szabályok megsértése ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez