ENSZ-jelentés: Izrael támogatja a szíriai fegyveres ellenzéket

Az „alternatív” és a közel-keleti médiumokban gyakran vádolták meg Izraelt azzal, hogy támogatja a szíriai ellenzéket és részt vesz az iszlamista és a terrorista csoportok felfegyverzésében is. Az izraeli kormány sokáig tagadta a vádakat, de a legutóbb nyilvánosságra került ENSZ jelentés szerint a zsidó állam valóban összejátszott a szíriai fegyveresekkel, mégha konkrétan nem is a terrorista csoportokkal. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa speciális szervezete, az (UNDOF) – amely a Golán-fennsík 1974-es izraeli megszállása óta figyeli a megszállt övezetben lezajlott katonai tevékenységét – legutóbb nyilvánosságra hozott jelentésében arról számol be, hogy Izrael tizennyolc hónapja támogatja az ellenzéki csoportokat Szíriában. Az erről szóló jelentést az ENSZ elküldte az Biztonsági Tanács összes tagjának, amely nemcsak a megfigyelők jelentéseit, hanem többek közt a szíriai ellenzékkel készített interjúkat és az izraeli hadsereg tagjainak beszámolóit is tartalmazza. A jelentésről legelőször az izraeli Haaretz lap a számolt be a vasárnapi számában. 

A szíriai válság idején a Golán-fennsíkon állomásozó UNDOF-ot többször érte támadás, ezért Horvátország és Ausztria kivonta a katonáit, miközben Írország és India megnövelte a megfigyelők számát. Ők számoltak be először arról, hogy 2013 márciusától változás állt be az izraeli határőrök és a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) viszonyában. Az FSA ugyanis sebesült harcosait Izraelbe küldte ápolásra és orvosi kezelésre,  Cfat és a Naharija kórházaiba.

Miután Damaszkusz hivatalosan is tiltakozott a nemzetközi szervezeteknél ez ellen, mivel szerintük Izrael terroristákat támogat, az izraeli kormány biztosította a nemzetközi közösséget, hogy valójában civileket gyógyítanak, akik megsérültek a kormányerők és a fegyveres ellenzék közötti összecsapásokban. Azonban az UNDOF jelentései beszámolnak arról, hogy bár tényleg voltak szíriai menekültek a kórházakban, de az arányokat tekintve a fegyveresek száma jelentősen felülmúlta a civilekét.

Nemcsak annyiban merült ki ez az izraeli segélynyújtás, hogy megfelelő orvosi ellátásban részesítették a szíriai fegyvereseket. 2013.december 3-án az izraeli hadsereg egy szeptember 15-én megsérült szíriai fegyveresnek biztosított katonai védelmet – vagyis az illetőt szállító mentőautó páncélozott járművek kísérték – akit aztán átengedtek a határon. Kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen eset, mert egy hónappal korábban legalább tíz szíriai FSA tagot szállítottak a kórházakból a Golán-fennsíkra. Mindannyian fegyveresek voltak és lényegében visszatértek Szíriába, hogy folytassák a harcot, mindezt izraeli hadsereg tudatával. 

Az UNDOF jelentés kitér arra is, hogy nemcsak „egészségügyi ellátást” biztosítottak az FSA-nak, hanem fegyvereket és lőszereket is. Egy június 10-i beszámoló és a hozzá csatolt fényképek az látható, hogy az Izrael Védelmi Erők (IDF) katonái két nagy dobozt nyújtanak át az FSA harcosoknak, amelyekben hadianyagok voltak, de a dobozok pontos tartama a mai napig nem ismert.

Az utolsó jelentésben pedig arról számolnak be, hogy 2013. október 27-én három kilométerre egy katonai ellenőrzőponttól a szíriai határnál lévő kerítés kaput egyszerűen kinyitották a szíriai fegyveresek előtt és ketten beléptek Izrael területére. A megfigyelők szerint egyik harcos sem volt sérült, ezért nem volt indokolt beengedésük. 

Szíria, Irán, Libanon keményen bírálta Izraelt a “Szíriában harcoló terrorszervezetekkel fenntartott tisztázatlan kapcsolatok” miatt. Komoly felháborodást okozott a Közel-Keleten az az idén februárban készült videófelvétel, amelyen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy izraeli kórházat látogat meg valahol a Golán-fennsík közelében. A felvételen egy sebesült szíriai harcossal fog kezet és beszélgetni kezd vele. Muhammad Badie, a szíriai ellenzék egyik jeles képviselője, az izraeli katonai rádióban adott interjújában megköszönte, hogy Izrael támogatja a szíriai forradalmat és segít a harcosokat. Az izraeli 2. televízióscsatorna pedig egy felvételt tett közzé egy titkos katonai kórházról, amely nem messze fekszik az izraeli-szíriai határtól, s ahol az újságírók szerint hétszáz szíriai sebesültet ápoltak.

Netanjahu látogatása a kórházban:

{youtube}5doeBEyjVDg{/youtube}

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez