Számok: a dzsihádisták erősebbek, mint valaha

Hiába hanyatlik a valaha legrettegettebb al-Kaida: a számok azt mutatják, hogy az iszlámista szélsőségesek erősebbek ma, mint bármikor is voltak.

A világszerte végrehajtott dzsihádista támadások 5042 ember öltek meg a múlt hónapban. A novemberi adat minden korábbinál magasabb.

Összesen 664 akcióban, 14 országban “produkálták” ezt a számot az iszlámista szélsőségesek, 30 nap alatt – állítja a BBC és a londoni King’s College radikalizációval foglalkozó kutató központjának közös jelentése. Mely szerint az Iszlám Állam volt a felelős a támadások csaknem feléért: 308 esetért, és az áldozatok majdnem felének, 2206 embernek a haláláért.

Az adatok alapján világossá vált, ha eddig nem lett volna az: a dzsihádisták és az al-Kaida többé már nem egy és ugyanaz – állapítja meg a dokumentum. Mely szerint a gyilkosságok 60 százalékát végrehajtóknak semmi, de semmi hivatalos közük a világ korábban legrettegettebb terrorista csoportjához. Sokkal inkább egyre ambíciózusabb, összetettebb, kifinomultabb és egyre messzebbre nyúló mozgalomról van szó.

“Nyilvánvalónak tűnik, hogy a dzsihádista mozgalom… erősebb, mint korábban bármikor, és a szembenállás vele generációs kihívás lesz” – állítja a tanulmány. A leginkább érintett ország Irak volt, ott vesztette életét az áldozatok mintegy harmada: utána Nigéria, Afganisztán és Szíria jön.

A tanulmány az első a maga nemében, így korábbiakkal nem összevethető.  

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez