Ezért nem körözi Janukovicsot az Interpol

Hosszú ideje háborognak Ukrajnában, amiért nem indít eljárást a nemzetközi rendőri szervezet az előző államfő ellen. Hiába a szükséges dokumentumok, a tüntetéssel fenyegetőzés, az Interpol hajthatatlan.

„Heten, az élen Janukoviccsal, nem kerültek fel az Interpol körözési listájára. Azt mondták (az Interpol), hogy a Janukovics-féle nyomozásban tetten érhető a politikai üldözés” – nyilatkozta tegnap újságíróknak Vitalij Jarema ukrán főügyész.

Jarema azt is elmondta, hogy Viktor Janukovics mellett Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszter és Viktor Psonka volt főügyész ellen is kérték a körözést. Az Lb.ua hírportál információi szerint a főügyészség összeállította a nemzetközi körözés elindításához szükséges dokumentumokat, de hiába. 

Pedig régóta készülnek már erre Ukrajnában, nagy a harag a lemondatott előző elnökkel szemben. Valójában már március óta szeretnék a nemzetközi körözési listán látni Janukovicsot, és azóta értetlenkednek az Interpol elutasításán. Az ügy egészen odáig fajult, hogy november közepén politikai motivációval gyanúsította az ukrán belügyminiszter a nemzetközi szervezetet, és Lyonba tüntetést is tervezett. Akkor Anton Gerascsenko belügyminiszteri tanácsos elmagyarázta, hogy nagyon is konkrét bűncselekménnyel, gyilkossággal vádolják Janukovicsot, Zaharcsenkót pedig azzal, hogy a kijevi rendőrök és a Nemzeti Biztonsági Szolgálat munkatársai jegyzékbe vett fegyverekkel lőtték a tüntetőket Ukrajnában.

Kép: Az elnöki tisztségből  már felmentett Viktor Janukovics oroszországi sajtótájékoztatója után, 2014.03.11. (Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez