A külföldön élő szírek már szavazhatnak

Miközben a világ az egyiptomi elnökválasztásokra figyel, addig Szíria is készül a saját elnökválasztására. A külföldön élő szírek már leadhatják a voksukat az elnökjelöltek valamelyikére, de nem mindenhol: több nyugat-európai országban ugyanis zárva tartanak a szíriai nagykövetségek és nem lehet szavazni.

A hőség miatt már a tűzoltóknak kell öntöznie a szíriai állampolgárokat, akik Libanonba menekültek a polgárháború elől és most szavazni mennek. A szíriai nagykövetség előtt gyakorlatilag kilométeres a sor, s az Iszlám Félhold alkalmazottai megállás nélkül dolgoznak, hogy segítsenek a sok ájult emberen. Máshol a “biztonsági őrök” dobálják őket vízzel töltött lufival, hogy legalább így hűtsék le az embereket.

Forrás: AFP 

Ugyanakkor az épületekben már botokkal kell kordában tartani a választókat, mert félő, hogy a nagy tolakodásban valaki felbukik és a többiek halálra tapossák őt. Legalább egymillió menekült él Libanonban, s a hatóságok több mint félmillió szavazóra számítanak. Szerte Libanonban a jelenlegi elnököt éltető poszterekkel és szíriai zászlókkal vonulnak fel az emberek, ezzel is kifejezve azt, hogy valójában kivel is szimpatizálnak.

Viszont nem mindenki támogatja örömmel a hatalmon lévő Baasz Pártot. Az egyik menekült megjegyezte, hogy “azért szavaznak az emberek, mert szeretnének visszatérni Szíriába. Sokak szerint, ha a jelenlegi vezetésre teszik le a voksukat, akkor hazamehetnek és békén hagyja őket a titkosszolgálat.”

Azonban nem mindegyik országban lehet szavazni Szíria új elnökére.  Franciaország és Nagy-Britannia már régebben bejelentette, hogy zárva tartanak a nagykövetségek, Németország pedig két héttel ezelőtt döntött úgy, hogy a szíriai állampolgárok nem vehetnek részt a voksoláson. Ennek oka, hogy ezek az országok, akárcsak a szíriai ellenzék, illegitimnek tartják a választásokat. Magyarországon élő szírek szintén nem szavazhatnak, mivel nagykövetségüket két évvel ezelőtt bezárták.

Június 3-án lesznek az elnökválasztások a polgárháborús Szíriában. Három jelöltre lehet szavazni, akiknek az indulását engedélyezte a parlamenti bizottság és megvolt a szükséges képviselői aláírás is. Az egyik jelölt a jelenlegi elnök Bassár el-Aszad, aki biztos befutónak számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez