Olvadás a szaúdi-iráni hidegháborúban?

Mintha elindult volna egy óvatos nyitás és párbeszéd a Közel-Kelet két legnagyobb riválisa, vagyis Szaúd-Arábia és Irán között. Mióta Hasszán Rohánit megválasztották a perzsa ország elnökének, igyekezett javítani az öböl-iráni kapcsolatokon.  Nagyon úgy tűnik, hogy a szaúdi vezetésben is komolyan gondolják a Teheránnal való megbékélést.

Szaúd-Arábia először az Iráni Iszlám Köztársaság történelemben, meghívta az iráni külügyminisztert a közelgő iszlám országok külügyminisztereinek a konferenciájára. Irán baráti meghívást kapott a szaúdi külügyminisztertől, hogy részt vegyen az OIC június 18-19-i külügyminiszteri találkozóján Dzsiddában – idézte Huszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes szavait az Etemad című mérsékelt iráni napilap.

Mohamad Dzsavad Zarif üdvözölte a lépést és elfogadta a meghívást. Az iráni külügyminiszter ott lesz a június 18-án tartott Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) találkozóján Dzsiddában.

A 2013 júniusában megválasztott, mérsékeltnek tartott Haszan Róháni iráni elnök többször is jelezte, hogy készen áll javítani a Perzsa-öböl menti arab monarchiákhoz fűződő kapcsolatokon. Tavaly decemberben az iráni külügyminiszter ellátogatott négy térségbeli államba, most pedig Kuvaitba fog utazni, ahol jelentős síita kisebbség lakik. 

Rijád sokáig tudomást sem vett Roháni békítő szándékáról, sőt ellenkezett, hogy közös tárgyalóasztalhoz üljön az iráni vezetéssel. Szaúd-Arábiában hatalmas felháborodást váltott ki, amikor idén áprilisban az újonnan kinevezett szaúdi nagykövet arcon és homlokon csókolta az egyik iráni ajatollahot, aki korábban államfő volt.

Csakhogy néhány héttel ezelőtt komoly változás állt be az iráni-szaúdi kapcsolatokban. Szaúd-Arábia külügyminisztere váratlanul hivatalos látogatásra hívta meg iráni kollégáját a két ország közötti kapcsolatok javítása érdekében. “Amikor Mohamad Dzsavad Zarif úgy érzi, hogy az idő alkalmas a látogatásra, mi készek vagyunk fogadni őt.” – jelentette ki Szaúd el-Fejszál herceg újságíróknak.

Szaúd-Arábia és Irán hagyományos ellenlábasok, gyakorlatilag “egy regionális hidegháborút” folytatnak egymással szemben. A szíriai belháborúban például az egymással szemben álló feleket támogatják: Rijád a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen felkelőknek, míg Teherán a damaszkuszi kormányzatnak szoros szövetségese. Kapcsolatuk az Egyesült Államokkal homlokegyenest eltérő: Szaúd-Arábiáé szövetségesi, Iráné ellenséges. A két ország az iszlám vallás más-más ágát követi: Szaúd-Arábia a szunnita iszlám puritán változatát, a vahhábizmust, Irán pedig az iszlám vallás síita ágát.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez