A zsidóvá lett palesztin muszlim

Jeruzsálem egyik, zsidók lakta kerületében Yaniv Ben David két év óta minden áldott reggel elmegy a szomszédos apró jesivába, vallási iskolába. Ebben eddig nincs semmi különös. Yaniv azonban palesztin, és muszlimnak született. Hét éve tért át a judeizmusra, és most arra készül, hogy belépjen az izraeli hadseregbe. A jewsnews portál kereste meg. 

Szeret judeizmust tanulni, és állandó izgalomban tartja a vallás – mondja. Yaniv büszke arra, hogy zsidó. A tanára meg rá büszke. A rabbi azt mondja: a tanítványa szenvedélyes és nagyon elkötelezett a judeizmus iránti szeretetében. Korábban másként hívták, és és egy arab faluban lakott Nablusz mellett.

Hét évvel ezelőtt engedték ki a börtönből, 11 év után. Gyilkossággal vádolták meg. A börtönben ismerkedett meg a judeizmusal, és a szabadulása után áttért. Sírva állt az ellenőrző pontnál. Akkor botlott bele egy hazafelé tartó dandártábornok. Yaniv azt mondta: nincs hova mennie most, hogy már zsidó lett. Palesztinként el kell hagynia Izraelt, zsidóként meg életveszélyben érezte volna magát a palesztin területeken. Attól félt, árulóként megölik. A dandártábornok végighallgatta a Tóra-idézetekkel és vallásos zsidó szófordulatokkal megtüzdelt történetet, először gyanakodott egy kicsit, de aztán bevetette a kapcsolatait.

Yaniv ma a kis jeruzsálemi jesiva sztárdiákja, és – ezt már mi tesszük hozzá – Izraelen belül egyféle médiasztár is. Miközben interjút készítettek vele, odament hozzá egy férfi. Azt mondta: látta azt a filmet, amelyet akkor készítettek róla, amikor kijött a börtönből. És hogy a hite megerősítette az ő hitét is, közelebb vitte őt a valláshoz. Yanivot egy család befogadta, és több közvetítő is igyekszik neki megfelelő feleséget találni. Egyelőre ideiglenes tartózkodási engedéllyel lakik Izraelben, a Tórának szenteli az életét, alkalmi munkákból él, és szeretné megkapni az állampolgárságot. Akkor az izraeli hadseregbe is belépne – mondja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez