Egyre több szaúdi nő választ külföldi férjet magának

Szaúd-Arábiában folyamatosan nő azoknak a száma, akik úgy gondolják: ha sikeres házasságra vágynak, akkor azt nem egy honfitársukkal kell megkötniük. A statisztikák őket igazolják. A szaúdi férfiak meg eltűnődhetnek: vagy beszállnak a versenybe, és jobban bánnak a nőkkel, vagy könyörtelenül leszakadnak.

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint azoknak a szaúdi nőknek, akik külföldi férfit választottak életük párjául, 90 százalékban sikeres a házasságuk. Tavaly 1925 szaúdi nő ment férjhez külföldihez, miközben 190 vált el nem szaúdi férjétől. A legnépszerűbbek a jemeni, a szíriai és a katari vőlegények voltak.

Azok a szaúdi férfiak viszont, akik külföldi nőt vettek el, 25 százalékban elvéreztek. Ugyancsak tavaly 2488 ilyen házasság köttetett, miközben 612-t bontottak fel. A szaúdi férfiak többnyire szíriai, marokkói vagy palesztin asszonyt vittek a házhoz.

Az Arab News nem tartja meglepőnek, hogy Szaúd-Arábiában egyre kevesebb nő akar hazai férjet. Iskolázottabbak a mai menyasszonyok, mint az elődeik voltak, nem tűrik, hogy a törzsi szokásoknak és hagyományoknak megfelelően a férjük uralkodjon rajta – írja. Ezért inkább várnak az igazira, még ha évekbe telik is ez. És ha a szülők nem egyeznek bele abba, hogy ne ők válasszanak a lányuknak férjet, akkor ma már bírósághoz fordulhatnak.

Az elmúlt két évben csak Dzseddában és Rijadban 382-en meg is tették ezt. A lányos szaúdi apák nem egyszer az iszlámmal nem egészen összeegyeztethetően csillagászati hozományt követelnek, vagy azért mutatnak ajtót a kérőknek, mert nem tartják elég jónak a társadalmi vagy a törzsi státuszukat. Ezt külföldi vőlegénnyel nem nagyon tudják megtenni.

Azok a szaúdi nők, akiknek szaúdi a férjük is, gyakran adnak be válókeresetet goromba bánásmód miatt. Kutatók szerint körülbelül háromnegyedüket érte már ilyen: ha másként nem, akkor szóban. Az intimitás hiánya is gyakori válóok arrafelé, erre hétszer annyi nő panaszkodik, mint férfi. A királyságban egyébként 66 válóper jut az év minden egyes napjára.

Ezen most moderátorok bevetésével próbálnak javítani a hatóságok, de sok szaúdi nő kerek-perec kijelenti: neki nem opció a házasság egy szaúdi férfival. A vallás és a törzsi hagyományok gyakran ütköznek egymással, és többnyire az utóbbiak kerülnek ki győztesen. Például az iszlám szerint a lány maga választhat férjet magának, de a való világban ez még ritkán van így. Ráadásul egy szaúdi házasságban a férj szava többnyire törvény, a kompromisszum művészete és a partnerség ismeretlen. Sok lány ezért ma már inkább a szingli létet választja. Vagy egy külföldi férjet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez