Váltságdíjat fizettek a Szíriában elrabolt dán fotóriporterért

Több újságíró szervezet szerint jelenleg Szíria számít az egyik legveszélyesebb országnak az újságírók számára, mivel ők az egyik legkedveltebb célpontjai a szélsőséges militáns csoportoknak. Általában váltságdíjat követelnek az elrabolt személyekért. Most egy dán fotóriporter szabadult ki a terroristák fogságából, miután a családja kifizette az összeget. 

Daniel Rye Ottosent több mint egy évet volt fogságban: 2013. május 17-én rabolták el a 25 éves fotóst. Nem sokkal később kiderült, hogy az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrocsoport állt a háttérben, akik váltságdíjat követeltek érte. Koppenhága már tavaly óra tudott az emberrablásról, de nem beszélt róla, mivel nem akarták veszélybe sodorni a fotóst.

Ottosen családja pedig szintén elutasított minden megkeresést a média részéről. A hozzátartozók most is csak annyit közöltek, hogy Daniel a fiuk a körülményekhez képes jól van. A külügyminisztérium tudatta, hogy nem fog semmilyen részletet elárulni.

A dán család még azért annyit hozzátett, hogy Ottosen a szíriai fegyveres konfliktusról és a helyi lakosok, kiváltképpen a gyerekek és családtagjaik életéről készített fotókat. Jó tornász lévén a családja a tornászegyesületekhez fordult segítségért, hogy összegyűjtse a pénzt a meg nem nevezett összegű váltságdíjra.

Május végén a The Times nevű napilap két újságíróját rabolta el az Iszlám Front egyik harci brigádja. A brit újságírók többször kíséreltek meg megszökni a fogságból, amiért aztán súlyosan bántalmazták őket.Végül a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) egyik parancsnoka avatkozott közbe, és elérte, hogy szabadon engedjék az újságírókat meg az idegenvezetőjüket. Mindhármukat Törökországba szállították és innen repültek vissza Nagy-Britanniába.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá vált a külföldi állampolgárok, különösen az újságírók, elleni támadások. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevű szélsőséges, al-Kaidával kapcsolatban álló, csoportnak szinte kiemelt prioritásává vált, hogy minél több külföldi állampolgárt rabol el és cserébe váltságdíjat kér. Ugyanakkor az is elő szokott fordulni, hogy kivégzik őket, hogyha olyan felvételeket készítenek, amely esetleg “ártana” az ügyüknek. Összesen 13 nagy nemzetközi média, köztük a The New York Times, a BBC News, valamint a Reuters, az AP és az AFP hírügynökségeknek több mint negyven munkatársát tartják jelenleg fogva Szíriában. Becslések szerint a szíriai polgárháború kezdete óta eddig 150 újságíró vesztette életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez