Levegőben száguldó kapszulákkal oldanák meg a tömegközlekedést Tel Avivban

Földalattija nincs, de nem is vágyik rá: a levegőben építené tovább tömegközlekedési hálózatát Tel Aviv. Reményei szerint elsőként a világon. Futurisztikus magasvasútat tervez a városba a kaliforniai skyTran cég, az Israel Aerospace Industries vállalattal közösen. A levegőben futó pályáról kétszemélyes kapszulák lógnának alá és száguldanának óránként akár 240 kilométeres sebességgel.

Egyelőre egy 4-500 méteres hurok készülne el, ezen indítanák a próbaüzemet – adja hírül a Reuters. Aztán, ha a kísérlet sikeres lesz, kezdődhet a hálózat kiépítése. A kétszemélyes lebegő járműveket mágneses erő tartaná a “síneken”. A kísérleti időszakban óránként 70 kilométert tennének meg, de normál üzemmódban 240 kilométerre is képesek volnának.

Az összeszerelést az amerikai úrhajózási hivatal, a NASA kaliforniai kutatóparkjában kezdenék – ott működik a skyTran főhadiszállása. De a végső simításokra persze helyben, Tel Avivban kerülne sor, a tervek szerint a jövő év végén indulhatna az első szerelvény. Aztán egy 7 kilométeres szakasz megépítése következne, három megállóval.

Mindent automatizálnának. Az utasok okostelefonjukkal rendelnének kapszulát, az a megadott állomáson várná és egyből a célállomásra vinné őket. Ez rendkívüli módon lecsökkentené az utazási időt. A kaliforniai cég vezérigazgatója azt mondja: óránként 12 ezer embert tudnának szállítani, és ez persze minden új vonallal megduplázódna. Ez annyi, amennyit egy háromsávos autópálya bír el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez