Mi micsoda? – újabb keleti édességek 2. rész

Tegnap jobbára az igazi, tömény, mézes-szirupos süteményeket vettük sorra. Ma jön a könnyebb, gyümölcsösebb vonal. De most sem maradunk nehézbombázó, rosszkedvet mulasztó szuperédes desszert nélkül. Hisz az ilyenek miatt olyan kényeztetően különlegesek a keleti cukrászdák.

Libanoni éjszakák

libanoni

Darapuding narancsvirággal, rózsával vagy vaníliával ízesítve. Gyakran leöntik sima cukorsziruppal is, mint például a baszbuszát. Ezt a libanoni édességet vastag tejszínes krémréteggel borítják be, arra tört pisztáciát szórnak. Meg gyümölcsöket raknak: cseresznyét, epret, banánt.

Umm Ali

deszumali

Ali anyja. Ezta minden ízében egyiptomi desszertet könnyű elkészíteni, olcsó és finom. Így persze népszerű is. Filó tészta kell hozzá (a mi rétestésztánkhoz hasonló), tej, tejszín, vágott dió vagy mandula. Esetleg mazsola a tetejére, porcukor, kókuszpehely.

Halva

deszhalva

Ez az igazi összekötő kapocs a Közel-Keleten. Gyakorlatilag nincs a térségben olyan ország, amelyikben ne létezne. Szezámmag-krémből készül, és rengeteg módon lehet fogyasztani. A puhább változatot kenyérre kenik és reggeli lesz belőle. A töményebb verzió szeletekre vágják és úgy csipegetnek belőle. Ebbe gyakran kerül mogyoró, mandula vagy más mag. Azt mondják, jót tesz a szaporító szerveknek és a szoptatós anyáknak.

Turkish delight

deszturkish-delight9

Török gyönyör. Vagy ahogy itthon leginkább ismerjük: lokum. Törökországból ered, az alapja a keményítő és a cukor. Eredetileg mézzel vagy melasszal édesítették, rózsavízzel ízesítették. Nagy kedvenc az egész Közel-Keleten ez is. Rengeteg színben fordul elő, különlegesen édes és az apró kockára vágott falatokat selymes porcukor borítja. Esetleg kókuszreszelék. A rózsavíz mellett narancsvirág, citrom vagy menta is kerülhet bele, de van mogyorós, pisztáciás, fahéjas is. Meg biztosan más is, a fantáziának semmi sem szabhat határt.

Qara Aszali

deszkvara

Az idők homályába vész, hogy honnét ered ez a közel-keleti töklepény. Sütőtök, vaj, tej, liszt és cukor keveréke, amit addig sütnek, amíg áthatóan édes nem lesz. Teljesen pépszerű: nem képződik rajta kéreg, nem is annyira lepény, mint inkább puding. Néha tejszínhabot vagy valamilyen krémet tesznek rá és pisztáciával is meghintik.

Édes datolya

deszStuffed-Datesjó

Ez is a Közel-Kelet közös öröksége. A datolya a ramadáni asztal kötelező eleme, sokan ez veszik magukhoz böjt idején először napnyugta után. Gyakran kötik össze a vallással, annak az életnek a jelképét látják benne, amelyre Mohamed próféta tanította a muszlimokat. A nagyon édes vagy édesítetett datolyákat tamrnak hívják, és néha kecskesajttal, pisztáciával, mogyoróval töltik meg.

Fakhfakhina

deszfakna

A fakhfakhina gyümölcssaláta, extrákkal. Azt mondják, ez minden gyümölcssaláta anyja. A friss gyümölcsök mellett gyümölcsnektárt és fagyit tartalmaz. Ma már ilyen ízű dohányt is kínálnak a vizipipákhoz.

Basztani

deszbasztani

Eredetileg perzsa ez a közel-keleti jégkrém. Tojás, cukor, rózsavíz, vanília, pisztácia, tej és sáfrány az alapanyaga, emlékeztet a sörbetre. A Perzsa Birodalom idején mézzel édesítették és a hóban hűtötték.

Msabak

deszmsabak

És végül visszakanyarodtunk a tegnapi mézes-szirupos vonulathoz. A msabak libanoni édesség: ezt is ramadánkor fogyasztják, meg Szűz Mária ünnepén. Ki mikor. Forró olajban sütik ki, izgalmas csiga alakja van és édes sziruppal öntik nyakon.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez